Greenpeace bouwt kolossale energiezuinige kroonluchter

19.04.2007 / 08:34 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting greenpeace nederland

Stichting greenpeace nederland

http://www.greenpeace.nl

Einde succesvolle campagne voor een miljoen spaarlampen Greenpeace bouwt kolossale energiezuinige kroonluchter

Minister Cramer van Milieu ontvangt vanmorgen van Greenpeace een kolossale kroonluchter waarin honderden oude gloeilampen een tweede leven krijgen als decoratie. Greenpeace rond hiermee de spaarlampencampagne af die vorig jaar van start ging. De spaarlamp vond de afgelopen maanden massaal zijn weg naar de Nederlandse huiskamers. Spaarlampenproducenten meldden sinds de start van de campagne een verkoopstijging van meer dan twee miljoen spaarlampen. Greenpeace hoopt dat de kroonluchter politici en ambtenaren er dagelijks aan herinnert dat maatregelen tegen energieverspilling dringend nodig zijn.

9)De gloeilamp bestaat al meer dan honderd jaar. Perfect voor nostalgische versiering zoals in deze kroonluchter, maar totaal ongeschikt voor verlichting, aldus Femke Bartels, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace Nederland. Greenpeace begon in september een campagne voor een miljoen extra spaarlampen. De spaarlamp veroverde daarop het broeierige Red Light District, het noordelijke Schiermonnikoog en nu ook de hal van het ministerie van VROM. Veel mensen meldden hun aankoop van spaarlampen aan op de website www.1miljoenspaarlampen.nl. Daar liep de teller op tot 858.241. Femke Bartels: 'De tijd is rijp voor een verbod op klimaatverstorende energieslurpers zoals de gloeilamp. Het is nu aan minister Cramer om in Europa te bepleiten dat verspillende producten ook daadwerkelijk uit de winkels verdwijnen.

De kroonluchter is energiezuinig omdat hij voor zijn verlichting gebruikt maakt van spaarlampen. Een spaarlamp gebruikt 80 procent minder energie dan een gloeilamp. Door alle gloeilampen in Nederlandse huizen te vervangen besparen we 14 procent op het huishoudelijk stroomverbruik. De elektriciteitsrekening kan nog veel lager uitvallen door bijvoorbeeld het standbyverbruik van tv's, computers en randapparatuur terug te dringen. Slimmer met energie omgaan is een essentiële stap bij het oplossen van het klimaatprobleem. Als we daarnaast werk maken van duurzame energie kunnen kolencentrales sluiten, waarmee de uitstoot van CO2 drastisch afneemt en het klimaat wordt gespaard.

Deze actie valt onder HIER, een initiatief van ruim 40 goede doelen die het wereldwijde klimaatprobleem aanpakken. HIER wil dat Nederlandse consumenten, bedrijven en overheden meedoen om het tempo van klimaatverandering af te remmen en de schadelijke gevolgen te beperken. De afgedankte gloeilampen in de kroonluchter zijn onder andere afkomstig uit het torentje van premier Balkenende. In de kroonluchter zitten ook gloeilampen verwerkt die zijn ingeleverd bij Kwantum. Eerder al deden IKEA, Praxis, Megaman en Philips mee aan de campagne voor een miljoen spaarlampen.

Locatie en tijdstip:
Centrale hal ministerie van VROM
8.00-10.00 uur indraaien spaarlampen en gloeilampen
10.30-11.00 minister Cramer neemt kroonluchter in ontvangst

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Arja Helmig, persvoorlichter Greenpeace Nederland, 06 2503 1012 Femke Bartels, campagneleider klimaat en energie Greenpeace Nederland, 06 2503 1009

Het ontwerp van de kroonluchter is van toegepast kunstenares Jozé ten Have

Zie ook:
www.1miljoenspaarlampen.nl
www.hier.nu