Gemeente Gouda


zonnecollectoren op goudse flats (18-4-2007)

In de Goudse wijk Goverwelle schakelen drie flats dit jaar over op zonne-energie. Het gaat om de flat aan de Marathonlaan, de Triathlonflat en de Olympiadeflat. Op deze flats van ieder 70 woningen wordt dit jaar een collectief warmtapwatersysteem geplaatst, dat de individuele keukengeisers gaat vervangen. Wethouder Marco Kastelein (Milieu) stelde afgelopen week de zonnecollectoren in werking op de Marathonlaan.

bijzonder project

Wethouder Marco Kastelein. Dat betekent dat deze flatbewoners voortaan op een milieuvriendelijke manier hun warme water krijgen. En daar zijn wij als gemeente blij mee, omdat het past binnen de toenemende zorg voor het milieu en aandacht voor alternatieve en duurzame energiebronnen. Het bijzondere aan dit project is dat het is toegepast in bestaande bouw. In nieuwbouw lukt het meestal goed om hoge energiezuinigheidsambities te realiseren, maar vooral in bestaande bebouwing is dit moeilijk. Daarom zoeken we als gemeente samenwerking met andere partijen, zoals woningcorporaties. In dit geval met Mozaïek Wonen, met dit mooie resultaat tot gevolg. Ik hoop dat dit voorbeeld goed doet volgen!

De zonnecollectoren op de drie flats dekken 50% van de warmtebehoefte voor warmtapwater. De rest wordt verzorgd door een hoogrendementketel. De toepassing van zonnecollectoren leidt tot een energiebesparing van 31.200 m3 aardgas per jaar, overeenkomend met 55,5 ton CO2-uitstootreductie per jaar.
Vanwege het voortvarende zonneboilerstimuleringsbeleid heeft Gouda in 1995 een overheidsprijs gekregen. Sindsdien zijn inmiddels meer dan duizend zonneboilers in Gouda geplaatst.

klimaatverbondgemeente

De gemeente Gouda is Klimaatverbondgemeente sinds 1991 en streeft ernaar om de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking verder te laten dalen. In 1992 is de energiebesparingsnota vastgesteld. In 2003 is de nota geactualiseerd tot het zogenaamde Klimaatprogramma 2003 2006. Op dit moment wordt in samenwerking met acht buurgemeenten gewerkt aan een nieuw Regionaal Klimaatprogramma 2008 2011 Midden-Holland.

subsidie voor particuliere woningeigenaren

Naast flatbewoners kunnen ook particuliere woningeigenaren profiteren van gemeentelijke stimulering van zonne-energie. Vanaf eind 2005 loopt in Gouda de actie Zonneboiler, waarbij de gemeente de aanschaf van een zonneboiler subsidieert. Sindsdien zijn al zon zestig installaties geplaatst bij particulieren in Gouda. Meer informatie staat op www.zonneband.nl.