PvdA Rotterdam


Geen onveilige wijken meer

Do 19 Apr 2007 - Redactie

Het is goed nieuws dat Rotterdam in zijn geheel een hoger cijfer heeft gekregen voor veiligheid. Uit de gisteren gepresenteerde Veiligheidsindex van Rotterdam blijkt dat de 6,9 van 2005 in 2006 is gestegen naar een 7,2 . Volgens de Veiligheidsindex zijn er ook geen onveilige wijken meer.

De aanpak waar we al in 2001 mee begonnen zijn, blijkt over een langjarige periode resultaten af te werpen. Rotterdam mag daar trots op zijn, vooral dankzij de inspanningen van politieagenten, bestuurders, leerkrachten, opbouwwerkers, wagenbegeleiders, ondernemers, bewoners en vele anderen.
PvdA-raadslid Marco Heijmen: "Het is opvallend dat als er daadwerkelijk actie wordt ondernomen, de veiligheid enorm kan toenemen. De wijk Spangen is daar een goed voorbeeld van: van een 2,5 in 2001, via een 4,6 in 2005 naar een 7 in 2006! Een combinatie van maatregelen, zoals renovatie en nieuwbouw, het opknappen van pleinen en de bestrijding van drugsoverlast heeft in een relatief korte periode wonderen verricht. De ontwikkelingen in Spangen laten zien dat we nu echt moeten doorpakken, omdat extra inzet helpt."

Bij de begrotingsbehandeling vorig jaar heeft de PvdA al 5 miljoen extra laten reserveren om extra maatregelen te kunnen nemen om alle Rotterdamse wijken er bovenop te helpen. Het college wil eind 2010 geen onveilige en probleemwijken meer hebben, dus minimaal een veiligheidsindex van 5,0. Maar de PvdA vindt een vijf toch nog onvoldoende. Daarom willen we die extra middelen gebruiken om in alle wijken minimaal een veiligheidsindex van 6,0.te realiseren. Wat in Spangen kan, kan ook in het Oude Noorden en ook in andere wijken die nog te slecht scoren.

We zullen nauwlettend in de gaten houden of het college de juiste maatregelen neemt om de ambitie te verwezenlijken dat er straks ook geen bedreigde wijken meer zijn in Rotterdam. "Ook snel ingrijpen als er plotselinge onveilige ontwikkelingen gaande zijn, zoals recentelijk in Katendrecht, is geboden", aldus Heijmen.
"We zullen de vinger aan de pols blijven houden en goed luisteren naar de signalen die bij ons binnenkomen. En we blijven natuurlijk ook zelf de boel in de gaten houden."