Gemeente Goirle

Bijzondere Opsporings Ambtenaren tegen 'kleine ergernissen'

Het College van Burgemeester en Wethouders van Goirle heeft besloten BOA's (Bijzonder Opsporings Ambtenaren) in te zetten tegen 'kleine ergernissen' als hondenpoep, zwerfvuil, aanhangers/ caravans, vandalisme, scooters en hangjongeren. In de begroting 2007 is een bedrag van 10.000 opgenomen voor activiteiten tegen kleine ergernissen. Tot eind 2007 worden de BOA's op proef ingezet in de wijken Grobbendonck, Groote Akkers en Hoge Wal.

In het "Bestuursprogramma gemeente Goirle 2006-2010" stelde het College van B&W dat de leefbaarheid van de wijken een belangrijk thema is. Los van alle regels mogen inwoners aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid, om stoepen en goten schoon te houden, sneeuw te ruimen en de uitwerpselen van hun hond op te ruimen. De gemeente registreert meldingen en klachten uit de wijken. De kleine ergernissen 'top 5' staat hierboven genoemd.

Extra capaciteit
Een van de eerste maatregelen die het College eind 2006 voorstelde om kleine ergernissen aan te pakken, was de proefplaatsing van extra hondenpoepbakken in de wijken Grobbendonck, Groote Akkers en Hoge Wal.

Toen werd de suggestie gedaan BOA's in te zetten. De genoemde wijken liggen op redelijke afstand van het werkgebied (centrum c.q. blauwe zone) van de EBN-parkeercontroleurs. Met EBN zijn afspraken gemaakt om tot eind 2007 extra capaciteit in te zetten (circa 10 uur per week) voor de handhaving, het aanspreken van burgers c.q. aanpak van kleine ergernissen.