Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 19 april

Fryslân, 19-04-2007 o Politieberichten van woensdag 18 april 07.00 uur t/m donderdag 19 april 07.00 uur

De Tike: motorrijder gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagochtend op de Susterwei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 56-jarige motorrijder uit Sumar gewond raakte. Een 26-jarige automobilist uit De Tike verleende bij het oversteken van de kruising van de Susterwei met de Hearrewei geen voorrang aan de Sumarder. De motorrijder kwam ten val en werd met letsel aan zijn pols per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Franeker: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft woensdagochtend in een woning aan de Professor Vitringastraat een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij een tip. In een slaapkamer stonden 120 hennepplanten. De planten en de apparatuur zijn inbeslaggenomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de huurder van de woning.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Suzuki Swift met kenteken YY-09-DG. De auto werd in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen vanaf De Kei. De 34-jarige eigenaresse uit Hurdegaryp deed aangifte.

Buitenpost: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft woensdagmiddag in een pand aan de Einsteinstraat een hennepkwekerij ontmanteld. Na een tip werd besloten om een nader onderzoek in te stellen. In het pand troffen de agenten een afgeschermde ruimte aan met daarin een professionele hennepkwekerij met ruim 650 hennepplanten. De planten en de apparatuur werden inbeslaggenomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar en huurder van het pand.

Oosterwolde: bestuurder van quad gewond na eenzijdig ongeval De politie heeft woensdagmiddag op het Jardingapad een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 19-jarige bestuurder van een quad uit Oosterwolde gewond raakte. De man raakte door nog onbekende oorzaak met de quad van de weg en kwam tot stilstand tegen een boom. Een passant vond het slachtoffer op straat en waarschuwde via 1-1-2 de hulpdiensten. De man, die geen helm droeg, werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft woensdagavond in een woning aan de Telemannstraat een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten vielen de woning binnen na een tip via Meld Misdaad Anoniem. In de woning vonden de agenten een hennepkwekerij met 400 planten. De planten en apparatuur werden inbeslaggenomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de huurder van de woning.

Leeuwarden: brand in leegstaand bedrijfspand
De politie heeft woensdagmiddag rond 16.30 uur aan de
Tesselschadestraat assistentie geleverd aan de brandweer tijdens een uitslaande brand in een leegstand bedrijfspand. De brandweer van Leeuwarden was snel ter plaatse en concludeerde dat er niemand in het pand aanwezig was. Tevens bleek dat de brandhaard aan de zijde van de Harlingertrekweg zat. Om de brand te bestrijden werden naast vier tankautospuiten, een hoogwerker van de brandweer Leeuwarden en een hoogwerker van de brandweer Dokkum ingezet. De brandweer gaf rond 17.30 uur het sein brand meester. De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld en de politie sluit brandstichting niet uit. De politie hield toeschouwers op afstand en sloot naast de Harlingertrekweg ook de Snekertrekweg voor al het verkeer af. De brandweer stelde vast dat dakplaten aan de binnenzijde van het gebouw asbest bevatten. De brandweer bluste nog tot 21.30 uur na. Rond dat tijdstip gaf de politie ook de Snekertrekweg en de Harlingertrekweg weer vrij.

Het incident is in goede samenwerking tussen de hulpdiensten en de gemeente Leeuwarden afgehandeld. De gemeente is al langere tijd met de eigenaar van het bedrijfspand in gesprek over de status van het leegstaande gebouw. De afgelopen weken zijn de hulpdiensten al meerdere keren uitgerukt in verband met kleine brandjes in het pand. In overleg tussen de gemeente en de eigenaar van het gebouw is besloten dat een beveiligingsbedrijf toezicht houdt op het pand. De bewakingskosten zijn voor de eigenaar. De gemeente vervolgt haar gesprekken met de eigenaar.

De politie start een onderzoek naar de oorzaak van de brand. Getuigen meldden rond 16.30 uur, het tijdstip van de melding van de brand, dat drie jongens het terrein van het leegstaande pand verlieten. Van de drie jongens is het volgende signalement bekend: een gezette jongman van ongeveer 18 of 19 jaar, twee slankere jongere jongens, allen modern gekleed. Nadat de jongens het bedrijfsterrein via het afgesloten hek aan de zijde van de Tesselschadestraat over waren geklommen, liep het trio in de richting van het WTC. De politie vraagt de jongens om zich te melden om duidelijkheid te krijgen over hun aanwezigheid op het afgesloten bedrijfsterrein. Daarnaast doet de politie een oproep aan getuigen om zich via telefoonnummer 0900 - 8844 te melden wanneer zij bijzonderheden over de brand aan de Harlingertrekweg kunnen melden.

Kijk ook op www.leeuwarden.nl

Leeuwarden: politie houdt twee inbrekers aan
De politie heeft woensdagavond twee inwoners van Leeuwarden van 22 en 33 jaar aangehouden op verdenking van een inbraak in een bedrijf aan de Oldegalileen. Omstreeks 21.40 uur kregen agenten een melding dat een eigenaar van een bedrijf twee inbrekers had overlopen. Eenmaal ter plaatse bleek dat de eigenaar, een 39-jarige inwoner van Goutum, een auto had zien staan bij zijn bedrijf en dat er een deur van zijn bedrijfspand openstond. Toen de man een onderzoekje instelde zag hij een auto wegrijden. De Goutumer stapte in zijn auto en zette de achtervolging in. Op de Gerbrandyweg zag hij de auto staan, waarna hij de twee inzittende aansprak. Eén van hen, de 22-jarige Leeuwarder, ging er vandoor. De 33-jarige Leeuwarder bleef zitten en werd door de politie, die inmiddels via 1-1-2 was gewaarschuwd, aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 22-jarige Leeuwarder werd later die avond elders in de stad aangehouden. Ook hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: brandje in steeg
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag de brandweer van Drachten geassisteerd bij een brandje in een steeg aan de Noordkade. De houten behuizing van een regenbuis bleek vermoedelijk door een sigaret in brand te zijn gevlogen. De brandweer forceerde de toegangsdeur van de steeg om de brand te blussen. De naastgelegen winkel liep lichte rookschade op.

Kollum: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Voorstraat. In de nacht van woensdag op donderdag ramde men de toegangsdeur met een auto. Uit de winkel werd een laptop weggenomen. Namens het winkelbedrijf deed een 54-jarige inwoner van Kollum aangifte.