Politie Amsterdam-Amstelland



Tien verdachten aangehouden in groot witwas- en drugs onderzoek / Amsterdam/Amstelland (19/04/07)

De Quick Respons Unit van de politie Amsterdam-Amstelland heeft begin april 9 personen aangehouden die als zogeheten facilitators criminele gelden witwasten voor een tiende verdachte. Deze hoofdverdachte leek geen legale bron van inkomsten te hebben, maar had een kostbare levensstijl. Bij twaalf zoekingen werden circa 250.000 euro, dure horloges en sieraden ter waarde van ongeveer 300.000 euro, zeven dure autoâs, vijf motoren, twee boten en twee vuurwapens en andere luxe goederen in beslag genomen. Zes verdachten zitten nog vast.

Van de 33-jarige hoofdverdachte werd al enige tijd vermoed dat hij zich met criminele activiteiten bezighield. Zo kwam hij eerder in beeld bij een omvangrijke heroïnedeal, waarbij circa 18 kilo harddrugs werd verhandeld. Bovendien werd hij aangemerkt als één van de verdachten die in 2006 betrokken waren bij een zware mishandeling in een Amsterdamse discotheek waarbij een vrouw zwaargewond raakte. Het slachtoffer hield hieraan blijvend letsel over. Uit verschillende verkeerscontroles bleek dat verdachte telkens andere dure autoâs bestuurde. Deze autoâs stonden niet op zijn naam en ook zijn andere uitgaven pasten niet bij de inkomensgegevens van de hoofdverdachte. Omdat werd vastgesteld dat de verdachte geen legale bron van inkomsten had, werd besloten een nader onderzoek in te stellen.

Onder leiding van een officier van justitie werd de Quick Respons Unit van de politie Amsterdam-Amstelland op de zaak gezet. Dit team ontdekte dat er rond de hoofdverdachte een netwerk van personen bestond die aankopen en transacties verzorgden voor de hoofdverdachte. Ook regelden deze dat goederen voor de hoofdverdachte op naam van derden werden gezet. In totaal werden begin april, naast de hoofdverdachte, nog 9 personen gearresteerd. Bij zoekingen in zeven woningen en vijf andere panden werd in totaal circa 250.000 euro aangetroffen. Ook dure horloges en sieraden met een gezamenlijke waarde van ongeveer 300.000 euro, dure merkkleding, zeven dure autoâs, vijf motoren en twee boten werden in beslag genomen. Daarnaast werden twee vuurwapens en een kogelwerend vest in beslag genomen. Op dit moment zitten nog zes verdachten in voorlopige hechtenis, waaronder de hoofdverdachte. Het rechercheonderzoek duurt voort en meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Man gearresteerd na belagen van minnaar echtgenote / Amstelveen (19/04/07)

In de nacht van woensdag 18 april op donderdag 19 april rond 02.00 uur werd een 42-jarige man uit Tilburg gearresteerd in Amstelveen Noord nadat hij de minnaar van zijn vrouw had belaagd. Het 48-jarige slachtoffer raakte lichtgewond maar wist aan zijn belager te ontkomen door z'n woning uit te vluchten. De verdachte liep regelrecht in de armen van gealarmeerde agenten en is ingesloten. De wijkteamrecherche van Amstelveen Noord onderzoekt de zaak. De meldkamer van de politie Tilburg ontving een verontrustend telefoontje van een vrouw die vertelde dat haar man onderweg was naar Amstelveen om verhaal te halen bij haar minnaar. Omdat de man in alle staten was werd direct de meldkamer van Amsterdam-Amstelland in kennis gesteld en wisten de agenten telefonisch contact te krijgen met de boze echtgenoot. Toen bleek dat hij al bijna bij zijn opponent was en hij zei dat hij het er wel voor over had om hier voor te gaan zitten werden diverse politie-eenheden naar het bewuste adres gestuurd. De minnaar werd in zijn woning door de man aangevallen maar wist zijn eigen huis te ontvluchten. De verdachte werd gearresteerd op het moment dat hij naar z'n auto toe liep.