Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Diabetes Fonds, Nederlandse Hartstichting en Nierstichting investeren in gemeenschappelijk preventieprogramma

Forse toename diabetes, hart- en vaatziekten en nierziekten gezamenlijk aangepakt

Amersfoort, Bussum, Den Haag, 19 april 2007 - De forse toename van mensen met diabetes, hart- en vaatziekten en nierziekten is een grote zorg van het Diabetes Fonds, de Nederlandse Hartstichting en de Nierstichting. Momenteel hebben al ruim 1,5 miljoen mensen één of meer van deze aandoeningen en dit aantal neemt ieder jaar toe. Een ongezonde leefstijl en vergrijzing zijn belangrijke oorzaken. De drie fondsen slaan nu de handen ineen om te voorkómen dat het aantal patiënten met deze chronische ziekten blijft groeien. Alleen al voor 2007 is een budget gereserveerd van 750.000 euro voor een gezamenlijk preventieprogramma. Er wordt vooral geïnvesteerd in de vroege opsporing van mensen met een verhoogd risico en in onderzoek naar de ontwikkeling van effectieve interventiemethoden. Daarnaast stimuleren de drie fondsen de overheid tot een integrale preventieaanpak in Nederland, om versnippering van energie en geld te voorkomen en de toename van mensen met een verhoogd risico drastisch te beperken. Een departementoverstijgende aanpak van preventie is nu noodzakelijk. Vorige week zijn daarom alle leden van de Tweede Kamer - in een gezamenlijke brief - geïnformeerd over de 'veenbrand van ongezonde leefstijl', die maakt dat nu al miljoenen Nederlanders risico lopen op diabetes, hart- en vaatziekten en chronisch nierfalen.

Al vele jaren spannen het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting zich individueel in voor een betere behandeling van mensen met diabetes, hart- en vaatziekten of nierziekten. Dat doen ze onder andere door te investeren in wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Ook geven deze drie fondsen steeds meer prioriteit aan preventie, om te voorkomen dat het aantal patiënten blijft toenemen. In aanvulling op deze individuele inspanningen hebben ze besloten tot het gezamenlijke preventieprogramma.

Gezamenlijk preventieprogramma
Als iemand eenmaal diabetes, een hart- of nieraandoening heeft, dan is dat niet meer terug te draaien. Maar in veel gevallen gaat er een stadium aan vooraf, waarin sprake is van meetbare afwijkingen. In deze fase is het mogelijk om met gerichte maatregelen de schade te beperken en te zorgen voor uitstel of zelfs afstel van diabetes, hart- en/of nieraandoeningen. De drie fondsen zien het als hun taak om mensen met een verhoogd risico op een van de drie aandoeningen actief op te sporen en met goede voorlichting over een gezonde leefwijze en goede behandelmethoden erger te voorkomen. Er is een sterke samenhang tussen deze ziekten: roken en overgewicht vergroten de kans op al deze ziekten, diabetes vergroot de kans op hart- en vaatziekten én op nierfalen, en mensen met nierfalen lopen een groter risico op hart- en vaatziekten. Vanwege deze samenhang is besloten tot een gezamenlijke forse investering in een langer lopend preventieprogramma dat nu van start is gegaan.

Groeicijfers
De te verwachten, onacceptabele toename van het aantal mensen met diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen blijkt uit harde cijfers:


- Jaarlijks komen er 70.000 patiënten bij met diabetes mellitus, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en nierfalen. De ziekte komt ook op steeds jongere leeftijd voor.
- Op dit moment zijn er jaarlijks 150.000 nieuwe uitingen van hart- en vaatziekten.
- Van 1990 tot 2002 verdubbelde het aantal nieuwe patiënten met nierfalen dat in dialyse kwam als gevolg van hart- en vaatziekten. Voor diabetes type 2 was dat zelfs een verviervoudiging. In totaal verdubbelde in de laatste 20 jaar het aantal nieuwe mensen dat jaarlijks in dialyse kwam tot bijna 1700 per jaar.
- Ongeveer 1 op de 10 volwassen Nederlanders heeft een vorm van nierschade. Bij 1 op de 200 personen is deze nierschade al fors. Deze mensen lopen niet alleen een groter risico op slechter functionerende nieren, maar ook op hart- en vaatziekten en diabetes.

Departementoverstijgende aanpak en regie overheid noodzakelijk De drie fondsen zijn van mening dat de groei van het aantal mensen met een verhoogd risico op de genoemde ziekten alléén tot staan is te brengen met een departementoverstijgende aanpak, waarbij de overheid de regie neemt in een landelijk preventieprogramma. Het bevorderen van een gezonde leefstijl (niet roken, bewegen, gezonde voeding) is niet alleen een taak van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar ook van andere departementen (Volkshuisvesting, Jeugd en Gezin, Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Verkeer en Waterstaat én Financiën). Ook de Tweede Kamer moet preventie zien als een overheidstaak die prioriteit moet krijgen. Om dat te bevorderen, zijn alle leden van de Tweede Kamer vorige week schriftelijk geïnformeerd over de noodzaak hiervan, zodat door gezamenlijke inspanning gewerkt kan worden aan een duurzame gezondheid voor iedereen.

Voor nadere informatie,

Ingezonden persbericht