Gemeente Utrecht

CDA Utrecht, 19 april 2007

CDA wil meer waardering voor vrijwilligers brandweer

Voor de CDA-fractie staat de brandveiligheid in alle delen van de gemeente voorop. De CDA-fractie wil de belangrijke aanvullende rol van vrijwilligers beter ondersteunen.

Momenteel is er een conflict tussen de gemeente Utrecht en de Ondernemingsraad van de Brandweer over de dienstroosters, de rechter bepaalde dat er voorlopig met een noodrooster moet worden gewerkt.

Voor de CDA fractie in de raad staat de brandveiligheid in alle delen van de gemeente voorop, en die moet overal op een verantwoord niveau zijn.

Raadslid Smid: "Dit maakt aanvullende maatregelen noodzakelijk, zoals het inzetten van de vrijwilligers van Zuilen, Vleuten-Haarzuilens en De Meern geboden. Het maakt voor ons als CDA andermaal duidelijk hoe belangrijk de vrijwillige brandweer is binnen de totale brandweerzorg in onze gemeente. We kunnen er niet zonder, dat blijkt maar weer. Wij denken echter dat er vanuit de gemeente nu ook wel wat extra's voor de vrijwillige brandweer mag worden gedaan, ook om de waardering voor hun werk uit te drukken".

Door verschillende activiteiten, zoals Open Dagen, worden momenteel nieuwe vrijwilligers geworven, er zijn in de drie districten totaal zo'n 25 nieuwe mensen nodig. Smid heeft met brandweermensen gesproken en gehoord dat geldelijke waardering voor de vrijwilligers niet de motivatie is,maar dat je eerder als gemeente wat in de randvoorwaarden zou kunnen doen. Hij zegt: "Kijk eens naar nieuwe doelgroepen, misschien hebben studenten belangstelling om dit werk als vrijwilliger te gaan doen. Werf ook specifiek allochtonen. En wil je bijvoorbeeld meer vrouwen werven, misschien helpt het als je ook de vrijwilligers een vorm van kinderopvang aanbiedt op de momenten dat ze moeten uitrukken. Je zou als gemeente met de verzekeraars kunnen praten die nu vrijwillige brandweerlieden boven de 55 jaar niet meer willen verzekeren, terwijl een aantal van dergelijke senioren nog kerngezond is en geschikt voor hun taak".

Tot slot wil de CDA-fractie weten of de gemeente iets extra's kan doen aan de waardering voor de vrijwilligers. Verder wil de CDA-fractie weten of het college extra ondersteuning en daarbij creatieve en eigentijdse middelen kan inzetten voor de wervingscampagne voor vrijwilligers.

Het CDA hoopt dat de Open Dagen, zoals komende zaterdag in Zuilen, het maatschappelijk belang van de vrijwillige brandweer, duidelijk maken en dat vele nieuwe vrijwilligers zich aanmelden.

Inlichtingen:

Raadslid Eiko Smid, 06-10683150, woordvoerder Bestuur en Veiligheid.

Fractiebureau CDA Utrecht, cda@utrecht.nl of 030 286 11 23.