Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland werkt klimaatneutraal

Waterschap Rivierenland heeft als eerste waterschap in Nederland een `klimaatneutraal'-certificaat ontvangen. De toekenning van het certificaat houdt in dat de CO2-uitstoot van kantoor en de werkkilometers worden gecompenseerd met bosaanplant. Om te kunnen werken is er in het kantoor op jaarbasis bijna 115.000 kilowattuur aan elektriciteit nodig. Ook worden er in het uitgestrekte werkgebied jaarlijks zo'n 3,5 miljoen kilometers verreden. Dat kost op jaarbasis zo'n 600 ton aan CO2. Hiervoor is een overeenkomst afgesloten voor 800 ton met de Klimaatneutraalgroep. Dat is ruim boven de berekende 600 ton.

Verwarming

Het nieuwe kantoor gebruikt geen gas voor de verwarming maar maakt gebruik van warmte/koude opslag. Dat kost geen CO2. Ook zijn er maar 400 werkplekken voor de 500 kantoormedewerkers, waardoor zo'n 20% minder bouwvolume nodig was. Ook dat bespaart energie. Er is dus ook sprake van `klimaatpreventie' en niet alleen compensatie in de vorm van bosaanplant

Toekomstgericht

Waterschap Rivierenland ervaart van dichtbij welke problemen de klimaatverandering met zich meebrengen. Zonder aanpak aan de bron (minder uitstoot) wordt de aanpak van wateroverlast en veiligheid tegen overstromingen een moeilijke zaak. Deze stap naar klimaatneutraal werken is een eerste stap. Het is ook een inspiratie en motivatie voor ons werk.

Bezoek voor meer informatie de website klimaatneutraal.