Ingezonden persbericht

PvdA Rotterdam

----------
Uit: Nieuwsbrief - donderdag 19 april 2007

----------

Vandaag in de Raad

De PvdA wil geen aanbesteding van het openbaar vervoer, neemt het op voor kwetsbare ondernemers en neemt stelling tegen extreem standpunt Leefbaar.

Aanbesteding openbaar vervoer
PvdA-raadslid Richard Moti vindt dat Rotterdam geen onomkeerbare stappen mag zetten richting aanbesteding van het openbaar vervoer zolang er geen duidelijkheid is over het standpunt van de Tweede Kamer. Het oude standpunt is door de landelijke PvdA aan de orde gesteld. Alle partijen steunde de oproep van de PvdA. Moti riep het college ook op om een lobby te starten bij de Tweede Kamer om het standpunt van de Rotterdamse raad uit te dragen en zo tegenwicht te bieden tegen de lobby van de busbedrijven die juist willen dat het openbaar vervoer in de grote steden wordt aanbesteed. Wethouder Bolsius zegde toe dat er geen onomkeerbare stappen zullen worden genomen. Hij stelde ook dat de voorbereiding voor verdere verzelfstandiging van de RET moet doorgaan om voorbereid te zijn op een mogelijke aanbesteding, mocht het standpunt van de Tweede Kamer anders uitvallen. Hij was bereid over een mogelijke lobby na te denken.

Ruitenfonds
Peter van Heemst, fractievoorzitter PvdA, vindt dat winkeliers in oude wijken minder rompslomp moeten hebben na vernielingen, vandalisme en criminaliteit. De ondernemers zijn hier nu te veel tijd, geld en moeite kwijt, terwijl zij alle tijd nodig hebben om hun bedrijf draaiende te houden. Toegebrachte schade moet volgens de PvdA snel worden gerepareerd. Juist die kwetsbare groep ondernemers in oudere wijken die vaak te kampen hebben met dit soort problemen moeten tegemoet worden gekomen in het organiseren van de reparaties, doen van aangiften en vergoeding van de schade. Vrijwel alle partijen vonden dit een goed idee. Wethouder Schrijer deelt mee dat de door Van Heemst genoemde winkelier reeds is geholpen door de corporatie na aandringen van de gemeente. Hij is het met de PvdA eens dat snelle reparaties in oude wijken van groot belang zijn. Komende tijd zal hij de problemen met de (praktische) onverzekerbaarheid in kaart brengen en zoeken naar mogelijkheden. Hij z iet de oplossing nu vooral in collectieve oplossingen waarbij winkeliersverenigingen, kansenzones enz zich collectief voor bijv. glasschade verzekeren. "De reparaties moeten snel, simpel en betaalbaar zijn", volgens wethouder Schrijer.

Parkshuttle
"De parkshuttle kende al veel problemen die nu tot een hoogtepunt komen met het faillissement van het ingenieursbureau", stelt PvdA-raadslid Leo Bruijn. Hij was verbaasd dat het OBR in de krant opeens als partner in het project werd genoemd. Hij wilde van het college weten wat voor investeringen de gemeente in het project heeft geïnvesteerd en of het project nu wordt beëindigd. Wethouder Karakus legde uit dat de Parkshuttle en project is van de Stadsregio, Connexxion en de gemeente Capelle. Rotterdam wilde graag een halte bij het nieuwe Brainpark en heeft daarvoor land overgedragen en een bedrag van 576.000 euro geïnvesteerd. Bij faillissement zal de grond weer terug komen in Rotterdamse handen. Hij vindt het nog te vroeg om iets te zeggen over de toekomst van de Parkshuttle en de rol van Rotterdam daarbij omdat dit in eerste instantie een zaak is van de partners in het project.

Parkeergarage
De PvdA deelt de mening van Leefbaar Rotterdam dat in de media een rare koppeling wordt gemaakt tussen het mislukken van de museumparkgarage en de mogelijk onzeker toekomst van de nog te bouwen garage bij het Centraal Station. PvdA-raadslid Duco Hoogland vraagt zich af waarom voor de zoveelste keer een ambtenaar zich uitlaat over een project en vindt dat de bouw van de garage door moet gaan. Wethouder Karakus stelde dat er is maar één iemand die uitspraken over de toekomst van een project kan doen en dat is de wethouder. De garage heeft prioriteit en moet zonder vertraging worden aangelegd. Bouw van een ondergrondse garage op een later moment is niet mogelijk omdat andere bebouwing dan in de weg zal staan.

Palestijnse conferentie
De PvdA vindt dat Leefbaar Rotterdam veel te ver ging in de discussie over de geplande Palestijnse conferentie op 5 mei in Rotterdam. De gelegde relatie met de Tweede Wereldoorlog schoten de Burgemeester en de andere partijen in het verkeerde keelgat. PvdA-raadslid Richard Moti: "Op de dag dat wij in Nederland en in Rotterdam onze vrijheid vieren wenst Van den Anker een groep mensen de mond te snoeren." De overige partijen in de gemeenteraad vinden 5 mei een datum met veel symboliek waarin juist de vrijheid van meningsuiting centraal staat.

De bijdragen in deze nieuwsbrief vertegenwoordigen niet automatisch het standpunt van de PvdA Rotterdam.