Ingezonden persbericht


Persbericht

Symposium Schetsend Denken over Leiderschap en Klimaatverandering

Symposium Schetsend Denken, vrijdag 20 april, 10.00 uur, De Rode Hoed, Amsterdam

r r o o d introduceert stap voor stap een nieuwe denkinstelling. In De Rode Hoed in Amsterdam toont een kunstig, wetenschappelijk en succesvol engagement van filosofen, kunstenaars, schrijvers, musici en wetenschappers, samen met Adriaan Hoogendijk - columnist van het Financieele Dagblad filosoof en executive coach - het bestaan van een denkruimte aan, die innerlijke klimaatverandering en spectaculaire verbreding van denkinstellingen mogelijk maakt.

Welke denkstappen scheppen een innerlijke en uiterlijke klimaatverandering?

Op 20 april beantwoordt het engagement in een cross-over productie deze vraag in de serie Schetsend Denken.

Marijn de Koning opent de dag en verheft samen met r r o o d het reguliere denken tot een kunst.

Hoe draagt de filosoof bij aan de verandering in het denken van de bevolking? Kan de burger zich verliezen in doelmatigheid wanneer hij zich onttrekt aan nadenkendheid? Is muziek geschikt om een rol te spelen bij de bewustwording? Verwijst de beeldende kunst naar de scheppingskracht die de gewènste klimaatverandering van ons vraagt? Geeft de acteur ons een blik op levenskracht?

Hans Gerding professor Universiteit Leiden, Rico Sneller ethiek en godsdienstwijsbegeerte Universiteit Leiden, Bianca Hiemcke Schriek poëzie, Marius Gosschalk toneel, René Berman cellist, Lichel van den Ende en Jacquem beeldende kunst, Hein van Dongen filosoof en docent, Ruud Welten filosoof en musicus, Jan Douwes theoloog en zanger, Adriaan Hoogendijk columnist, filosoof en executive coach, Marijn de Koning begin-van-de-dagvoorzitter en Daphne Roza dans, reageren via een intelligent en muzikaal totaalprogramma op wat klimaatverandering in positieve termen van de mens vraagt.


Plaats De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

Datum vrijdag 20 april 2007, 10.00 - 17.30 uur

Zaal open 09.30 uur

Annuleren tot en met donderdag 12 april kunt u zonder kosten annuleren

Bereikbaar tot tien minuten voor aanvang: 06 30 28 11 25 daarna De Rode Hoed, tel. 020 63 85 606

Het r r o o d engagement

Bianca Hiemcke Schriek

Prof Dr Hans Gerding

Dr Hein van Dongen

Dr Rico Sneller

Drs Roland van Vliet

Dr Ruud Welten

Populierstraat 2

2565 MG Den Haag

070 77 86 016

06 30 28 11 25

www.rrood.nl

bianca@rrood.nl

SCHETSEND DENKEN `KLIMAAT VAN HET WOORD'

PROGRAMMA

10.00 MARIJN DE KONING - begin van dagvoorzitter -

10.05 BIANCA HIEMCKE SCHRIEK en REMBRANDT FRERICHS - proza -

Ben ik van adem?

Ik adem mijn stem langs de weg van mijn leven, mijn taal, is de toon, van m'n eerste en enige kunst. Wat heeft mij de kracht van gezegging gegeven, een keel en een tong en een onbereid levensgedicht. Was ik van nerven en steel, ik zou niet doordenken, neigen en wijken ging dan volgens de wetten van licht. Ben ik van adem, van zucht en van weten, ik ben vrij om te ont-aarden in meer dan ik kreeg.

10.15 DR RICO SNELLER - filosofie -

Uitademing als Schepping of Klimaat van het woord

In de Joodse traditie kan een eigenaardige, bizarre, maar vooral: fascinerende verbinding worden aangewezen tussen Taal, Leven en Adem. De Adem geldt in deze traditie als datgene wat de mens met God verbindt. De fonologische verwantschap tussen de Hebreeuwse woorden adaam (mens), adama (aardbodem), enerzijds, en ons woord adem anderzijds, is overigens waarschijnlijk louter toevallig, maar niet minder gelukkig. De adem die God de mens inblaast, be-leeft hem. De levensadem vormt de 'substantie' van de woorden die de mens uitspreekt, bijna niet van die woorden zelf te onderscheiden. Is de taal misschien de 'fysieke' presentie van goddelijke scheppingskracht?

10.40 JACQUEM EN LICHEL VAN DEN ENDEN ­ beeldende kunst ­

Adem halen

Tijdens de pauze met een kopje koffie, assisteren de Nollen Jacquem bij het aftappen van adem bij een ieder in de zaal. Ieders adem wordt ingeblazen in reageerbuisjes. Met een hele verzameling die genummerd zijn en wel, gaat Jacquem op het podium aan een tafel aan het werk. Spiegeltjes en vergrootglazen verheffen in dit subtiele schouwspel, het adem halen tot een bewuste kunst. Het publiek wordt uitgenodigd adem te geven aan de beeldende kunst.

11.00 DR HEIN VAN DONGEN - filosofie -

Starry eyed and laughing

Tot in de zeventiende eeuw leefde de overtuiging dat de mens twee lichamen heeft: een grofstoffelijk en een subtiel lichaam. Dat laatste lichaam werd vanaf de oudheid al geassocieerd met de adem (het werd 'pneuma' genoemd), en met levenskracht. Tegenwoordig lijkt het bijna vanzelfsprekend dat ons lichaam gewoon een object is, een ding. Dan is er volgens sommige filosofen ook nog 'de geest', maar een ademachtig 'tussengebied' lijkt nu een overbodige hypothese. Voor de verandering draaien we de manier van kijken om. Het subtiele lichaam is het alledaagse lichaam, dat is het lichaam met zijn geschiedenis, het lichaam dat leeft en bemind kan worden, `starry eyed and laughing'. We leven in het tussengebied, en het grofstoffelijke lichaam en de geest zijn misschien heel wat minder alledaags.

11.25 ADEMPAUZE

Tijdens de pauze halen De Nollen andermaal kunstig adem

r r o o d

11.45 RENE BERMAN EN RUUD WELTEN - cello en piano -

Durations 2' voor Cello en Piano.

De muziek van de twintigste eeuwse Amerikaanse componist Morton Feldman beluister je niet zoals je andere muziek beluistert. Ook voor de uitvoerend musicus vergt Feldman een concentratie die hij vaak beschrijft in termen van ademhaling. `I wanted them to breathe with each other more naturally. Breathe rather than count,' zegt hij, sprekend over de uitvoerders in een gesprek tegen zijn vriend Iannis Xenakis. Rene Berman (cello) en Ruud Welten (piano) spelen muziek van Morton Feldman.

12.00 LUNCH VAN BLAD ­ adempauze ­

De medewerkers van r r o o d houden zich in de zaal beschikbaar voor uw vragen.

13.00 DR RUUD WELTEN ­ filosofie ­

Inademing (of Inspiratie) de Sleutel tot de Kunst

Wanneer we denken over dat wat we altijd al doen, maar zelden bewust--onze ademhaling--beseffen we dat wij leven van iets dat niet uit onze wilskracht voortkomt, maar daaraan voorafgaat. Wij ademen al voordat wij erover nadenken. Het woord `inspiratie', dat letterlijk `inademing' betekent, herinnert aan deze cruciale levenskracht. Iemand die `geïnspireerd' is, leeft van iets dat geen product is van zijn eigen verbeelding. Hij of zij neemt het tot zich, ademt het als het ware in. Inspiratie is de sleutel tot de kunst in de Romantiek. In de negentiende eeuw werd de scheppende geest, de adem, tot waanzinnige hoogten gedreven: de tot waanzin gedreven kunstenaar, Faust, of de exaltatie in de virtuositeit. Maar ook in ons dagelijks leven en werk is het van vitaal belang.

13.25 GLAASJE CHAMPAGNE AAN TAFEL

13.45 DRS ADRIAAN HOOGENDIJK ­ filosofie -

Ademloos

Eer de innerlijke ruimte ontstaat en het vertrouwen in het leven kan groeien, zoeken we houvast in diverse overlevingsscenario's. We verblijven bij de zilveren kanten van de rijkdom, wandelen in de IK- vorm, verwijlen in gebieden van controle en beheersing. Tot een levenscrisis ons de adem beneemt of ons ademloos met onze schaduwkanten confronteert. In deze levensfase kan zich een adembenemende eenzaamheid ontvouwen. Wanneer we er aan toekomen om door die eenzaamheid heen te ademen en we de ruimte die vrijkomt durven belichten, ontmoeten we wijsheid, lucht, adem, rust én de juiste keuzes. De adem zelf wordt de zoektocht, het theater van het leven, de adem wordt de verbondenheid met de anderen en de thuiskomst van de ziel.

14.15 THEEPAUZE

We maken zaal op voor het theater

14.35 MARIUS GOSSCHALK - theater -

Het meisje in de rode jas

Filmfestival Cannes, 1994. Schindler's List gaat in première. Eén van de genodigden is Roma Ligocka, geboren in 1938 te Krakau. Op het scherm verschijnt het enige authentieke fragment in kleur: een klein meisje in een rode jas dat zich angstig verstopt als de Duitsers het getto van Krakau ontruimen. Op dat moment realiseert Roma zich: `Dat ben ik'. Het meisje in de rode jas is een verhaal over de kunst om over crises heen te komen en te leven in de wereld van vandaag, zonder de last van het verleden te ontkennen.

15.35 ADEMPAUZE

r r o o d

r r o o d

15.45 DAPHNE ROZA - dans -

`I am in your everyday breath'

15.50 JAN DOUWES en REMBRANDT FRERICHS

Adembenemend schouw- en hoorspel

Jan Douwes (zang) en Rembrandt Frerichs (piano) gaan in het tussengebied van het klassieke genre van Douwes en de Jazz van Frerichs op zoek naar verwantschap. In het werk van George Gershwin zullen zij elkaar ontmoeten op de grens van hun beider genre. Gershwin werd bekend om zijn werk op deze grens van het bestaande klassieke genre en de opkomende jazz. Luistert en kijkt u naar een adembenemend schouw- en hoorspel van twee naar elkaar reikende jonge musici.

16.05 PAUZE MET EEN SOEPJE VAN BLAD

16.25 PROF DR HANS GERDING - filosofie -

Holotropisch ademen

In veel mythen is de berg de plaats waar creatie begint. Hoger betekent: ijlere lucht. Tibetanen en Inca's leven op grote hoogte en zijn volken die geassocieerd worden met kennis van niet-gewone bewustzijnstoestanden. Manipuleren met adem verschuift, verbreedt of versmalt de bandbreedte van ons bewustzijn. Gebruiken van Aboriginals, Oosterse filosofie en Westerse dieptepsychologie komen bij elkaar in `holotropisch ademen', adem die `beweegt naar' (trepein) een `geheel' (holos). Adem brengt ons in de richting van wie en wat wij werkelijk zijn...

17.00 JACQUEM EN LICHEL VAN DEN ENDE - beeldende kunst -

De signatuur van adem

De Nollen brengen alle opgetekende adem terug naar de gasten. U ontvangt een archetypisch kunstwerk van eigen ademsignatuur.

17.20 BIANCA HIEMCKE SCHRIEK en REMBRANDT FRERICHS - proza -

Schetsend Denken

Zo ademt een stem langs de weg van het leven, de taal is de toon, van de eerste en enige kunst. De oerkracht die aan zeggen wordt meegegeven, een keel en een tong en 'n levensgedicht. Zie de Adaam voorbij aan adama streven, daar wordt in wezen wat adem verricht.

17.30 EINDE

De medewerkers van r r o o d praten met u na.

Dit symposium is mede mogelijk gemaakt door:

---- --