Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, maart 2007

`Mama moet werken! Handboek voor werkende moeders'

`Veel vrouwen die een kind krijgen doen een behoorlijke stap terug en dat merken ze levenslang aan de opbouw van hun carrière en aan hun salaris. Dat bewijzen de cijfers. Natuurlijk: er zijn vrouwen die de achterstand inhalen, er zijn ook vrouwen die helemaal stoppen met werken. Maar zoals het er nu voor staat in dit land teken je voor een behoorlijke achterstand als je een kind krijgt' (Christien Brinkgreve).

Werkende moeders hebben het zwaar. Dat vindt niet alleen de buitenwereld (`waarom wil je ook alles tegelijk?'), dat vinden werkende moeders zelf ook. Hun dagen zijn te kort en hun wensenlijstjes te lang. Het is alsof ze twee willekeurige levens in één fysiek persoon proberen te persen. Twee sporen waar één trein over moet kunnen. Een ondoenlijke zaak. En toch doen ze het. Met liefde! Omdat ze het als vrouw van nu nou eenmaal zo willen, omdat de samenleving het van ze verlangt of omdat ze verantwoordelijk zijn voor het gezinsinkomen.
Werken én zorgen, werkende moeders strijden op twee fronten omdat ze dat een ideale combinatie vinden. Maar waarom voelt het dan zo zelden ideaal?
`Mama moet werken! Handboek voor werkende moeders' van journalist Martine Borgdorff (o.a. Trouw, Ouders Online) laat zien wat en wie er nodig zijn om van werken en zorgen wél een succesverhaal te maken. Dat kunnen werkende moeders namelijk niet alleen. `Mama moet werken!' verschijnt 20 april in de reeks Ouders Online van Uitgeverij SWP.
`Mama moet werken!' is een praktisch boek dat werkende moeders lucht geeft in de alledaagse ratrace. Niet gebaseerd op verwachtingen, politieke ontwikkelingen of `hoe het hoort', maar op het volgen van hun eigen gevoel. Het geeft informatie en advies en spreekt de lezer waar nodig weer moed in. Of het zwakt de te hoog gespannen verwachtingen af door te concluderen dat niemand perfect is en dat humor veel teleurstellingen verzacht. 'Mama moet werken!' beschrijft het leed en het geluk van werkende moeders en is een bron van herkenning en erkenning voor al die vrouwen die moederschap en werk tegelijkertijd ambiëren. Het laat zien dat er geen panklaar recept is voor een succesvol bestaan als werkende moeder, maar dat er nog wel het een en ander te verbeteren is in de randvoorwaarden.
Praktisch uitgewerkt met interviews, voorbeelden en achtergronden.

Mama moet werken! handboek voor werkende moeders
telt 144 paginaŽs en kost 17,50. ISBN 978 90 6665 815 8 (www.swpbook.com/926) erschijnt in de reeks Ouders Online
V