Ingezonden persbericht


Reviewing Rotterdam; visie op de Rotterdamse architectuur

3 critics, 25 buildings

02.04.2007

PERSBERICHT

Met Rotterdam 2007 City of Architecture staat Rotterdam als moderne architectuurstad een jaar lang in de schijnwerpers. De reputatie van architectuurstad is sinds de jaren tachtig in voortdurend tempo opgebouwd. Dit kwam onder andere door stedelijke projecten als de Kop van Zuid, het hoogbouwbeleid, de komst van (nationale) architectuurinstellingen naar de stad en de vestiging van jonge en veelbelovende ontwerpbureaus. Het ontwerp, opdrachtgeverschap en gemeentelijk beleid en de reflectie op de stad waren nauw met elkaar verweven en stuwden elkaar op.

In de vakwereld overheerst nu in toenemende mate het geluid dat Rotterdam zijn predikaat architectuurstad niet langer als vanzelfsprekend mag beschouwen. Het is onduidelijk hoe de gemeente de regie op de kwaliteit van de stad wil voeren, de bouwproductie wordt getekend door een opeenvolging van incidenten en de stad lijkt onvoldoende gebruik te maken van de aanwezige creativiteit. Ondanks incidentele architectonische hoogstandjes en welwillendheid van opdrachtgevers en het gemeentelijk apparaat lijkt het erop dat het Rotterdamse architectuurklimaat de kracht en uitstraling van weleer heeft verloren.

Om een nieuwe impuls te geven aan het architectuurklimaat, de bouwproductie en het architectuurbeleid van Rotterdam organiseert Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) in het kader van Rotterdam 2007 een (inter)nationaal vakdebat over de stand van zaken in de Rotterdamse architectuur. Onder de titel Reviewing Rotterdam heeft AIR drie hedendaagse, internationale, jonge critici uitgenodigd om hun visie op de Rotterdamse architectuur te geven. De critici zullen hun commentaar geven op 25 gebouwen die kenmerkend zijn voor de Rotterdamse bouwproductie van de afgelopen dertig jaar.

De drie critici vertegenwoordigen elk een culturele traditie, zijn verbonden aan bekende architectuurinstellingen en hebben affiniteit met de Nederlandse architectuur. Jaime Salazar (Spanje) is architect en werkte als redacteur voor het Spaanse architectuurtijdschrift Quaderns en uitgeverij Actar in Barcelona. Angelika Schnell (Duitsland) doceert architectuur aan de Universiteit van Innsbruck en publiceerde diverse essays, onder andere voor het Duitse architectuurmagazine Arch+. Michael Speaks (Verenigde Staten) leidt de afdeling Metropolitan Research & Design aan Sci-arc in Los Angeles en werkte mee aan verschillende publicaties over Nederlandse architectuur.

Op vrijdag 20 april en zaterdag 21 april 2007 zijn de critici in Rotterdam en vindt de vlootschouw van de 25 geselecteerde gebouwen plaats. De gebouwen die voor Reviewing Rotterdam zijn geselecteerd, vormen een representatief beeld van de architectonische productie en de ruimtelijke ontwikkeling van de laatste dertig jaar in Rotterdam. Enkele voorbeelden zijn de Kubuswoningen aan de Oude Haven, Nationale Nederlanden aan het Weena, de Kunsthal in het Museumpark, Montevideo op de Kop van Zuid en het Scheepvaart- en Transportcollege in het Lloydkwartier. In de beoordeling wordt de context waarvoor de gebouwen zijn ontworpen, nadrukkelijk meegenomen.

De bevindingen van de critici worden tijdens een internationale conferentie gepresenteerd en bediscussieerd met bestuurders, beslissers, opdrachtgevers, beleidsmakers en ontwerpers. De conferentie vindt plaats op donderdag 11 oktober 2007 in De Doelen in Rotterdam en is bedoeld om de contouren van een nieuw architectuurbeleid te formuleren en te bepalen wie hierbij de belangrijkste spelers zijn, hoe hun rolverdeling is en wie de eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteitsbewaking draagt. Het op elkaar betrekken van productie, beleid en debat vormt het belangrijkste doel van Reviewing Rotterdam.

De overige activiteiten die in het kader van Reviewing Rotterdam plaatsvinden, zoals de masterclass en debat over architectuurkritiek op donderdag 19 april 2007, is te vinden op www.reviewingrotterdam.nl.

----------
Noot voor redactie,