Ingezonden persbericht


PERSBERICHT/AANKONDIGING

Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, de Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, NCDO presenteren i.s.m. Faculteit Sociale Wetenschappen, Vrije Universiteit:

18e Globaliseringslezing: Shaking up Citizenship

SASKIA SASSEN

Singelkerk (Doopsgezinde Gemeente), Singel 452, Amsterdam vrijdag 20 april, aanvang 20.30 uur
toegang ¤ 12,50 / ¤ 8,50 (metmet korting)

Wat betekent de nationale staat nog in tijden van globalisering? Hoe verhouden wij ons als burgers tot de staat en waar ligt onze loyaliteit? De Amerikaanse sociologe Saskia Sassen weet als geen ander het proces te benoemen dat momenteel voor zoveel verwarring zorgt. Sassen ontvouwt in haar laatste boek Territory, Authority, Rights. From Medieval to Global Assemblages (2006) een theorie over globalisering en de veranderende rol van de staat.

In de 18e Globaliseringslezing zal Sassen ingaan op de nieuwe verhoudingen die volgens haar ontstaan in de trias politica. De uitvoerende macht wordt sterker, het parlement zwakker en de rechterlijke macht krijgt een steeds grotere rol toebedeeld. Sassen neemt stelling in het debat over hoe sociale verandering plaatsvindt. Globalisering is in haar ogen een heroriëntatie van de nationale staat, niet de ondergraving ervan.

Trude Maas (PvdA senator) en Barbara Oomen (jurist en antropoloog, Rooseveldt Academy) zullen het betoog van Sassen van commentaar voorzien onder leiding van Thomas Spijkerboer (hoogleraar Migratierecht, Vrije Universiteit).

Saskia Sassen is hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Chicago en aan de London School of Economics.

18e Globaliseringslezing i.s.m. Faculteit Sociale Wetenschappen VU Voertaal: Engels
Vrijdag 20 april, 20.30 uur
Locatie: Singelkerk, Singel 452, Amsterdam
Toegang: ¤ 12,50 / ⤠8,50 met korting
Reserveren: uitsluitend via Amsterdams Uitburo, tel. 0900-0191 (¤ 0,40 p.m.), www.uitburo.nl (houd rekening met reserveringskosten)

Bezoek onze website met alle voorgaande Globaliseringslezingen op video: www.globaliseringslezing.nl

De Globaliseringslezing is een initiatief van Uitgeverij Lemniscaat, de Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, NCDO en Felix Meritis, gesponsord door NCDO en HIVOS.

Noot voor de pers:
Informatie via sanrot@xs4all.nl of (020) 620 97 47 (Sandra Rottenberg).


* * * * *

Binnenkort ook in Felix Meritis:


* * *
maandag 16 april - 20.00 uur:
Café Europa: Nederlands energiebeleid in een broeierige wereld Debat over de instrumenten en prioriteiten van het energiebeleid van de Nederlandse overheid. Coby van der Linden (Instituut Clingendael) en Jan Paul van Soest (onderzoeker) zullen de nationale en internationale context van energiepolitiek schetsen. Diederik Samsom (PvdA), Wijnand Duyvendak (GroenLinks) en Halbe Zijlstra (VVD) gaan vervolgens met elkaar en de zaal in discussie over hun voornemens om binnen deze context een nieuw Nederlands energiebeleid vorm te geven. Lees verder


* * *
woensdag 25 april - 20.00 uur
Paul Steenhuis: Voltaire als vrolijk antwoord op de vergrijzing Mieke van der Weij (radiomaakster en televisiepresentatrice) zal in gesprek gaan met Paul Steenhuis (schrijver en redacteur van NRC Handelsblad, Chef van Leven &cetera) over zijn essay Voltaire als vrolijk antwoord op de vergrijzing en over zijn vrolijke kijk op de vergrijzing. Lees verder