Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 5 april 2007

S5 held/antiheld kunstenfestival in Leiden

Kunstenfestival 20, 21 en 22 april

Diego Maradona, James Joyce, Kapitein Broos, Luigi Russolo, Oscar Niemeyer en Saddam Hussein: in het weekend van 20, 21 en 22 april staat Scheltema bol van beelden, beschouwingen en odes aan helden en antihelden uit het verleden en het heden. Kunstenaars, muzikanten, wetenschappers en performers brengen hen op eigen wijze tot leven in installaties, kunstwerken, lezingen en optredens van allerlei aard.

Onder de titel S5 presenteren de partners van Scheltema enkele keren per jaar een gezamenlijk programma in het Scheltemacomplex. Het programma is een samenwerking tussen De Veenfabriek, Stedelijk Museum De Lakenhal, Universiteit Leiden, Scheltema Horeca en de Stichting Scheltema zelf. Iedere partner draagt ideeën aan waardoor er een interdisciplinair programma ontstaat voor een breed publiek.

Het programma van de tweede S5 met het thema HELD/ANTIHELD onthult hoe en waarom bepaalde personen door kunstenaars en wetenschappers worden bewonderd, vereerd of juist verketterd. Wat betekent het tegenwoordig nog een held te zijn of die te hebben? Wie inspireert en waarom, en hoe vat je dat in woord, beeld of muziek?

Enkele onderdelen uit het programma:

MUZIEK EN PERFORMANCE
Op vrijdagavond opent het S5 kunstenfestival met Heroes & Monkies: een feestavond met korte performances, muzikale optredens en puntige teksten over helden en antihelden door Touki Delphine en andere jonge performers en muzikanten.

TENTOONSTELLING
De speciaal voor dit weekend ingerichte tentoonstelling held/antiheld toont installaties, werk en films van vooraanstaande kunstenaars. De werken brengen op bijzondere of kritische wijze het heldendom van een bepaalde persoon in beeld. Joost Conijn (tot 6 mei ook te zien in het Boijmans van Beuningen, Rotterdam) tracht het leven van de held uit een jongensboek te leven en in zijn films vast te leggen. Remy Jungerman verdiepte zich in zijn voorouders uit Suriname en ontdekte de spraakmakende onafhankelijkheidsstrijder Kapitein Broos. Chris Keulemans analyseerde op persoonlijke wijze in het multimedia project 'De Amerikaan die ik nooit geweest ben' de mythologisering van de Amerikaanse (pop)cultuur. Douglas Gordon en Philippe Parreno maakten een bijzonder filmisch portret van voetballer Zinédine Zidane. Julian Scaff creëert fictieve maar herkenbare helden met zichzelf in de hoofdrol. Fotograaf Teun Voeten bracht de verering en ontheiliging van Saddam Hussein in beeld. Su Tomesen raakte gefascineerd door de architectonische taal van Oscar Niemeyer.

LEZINGEN EN PRESENTATIES
Kunstenaars Remy Jungerman en Julian Scaff vertellen over hun werk. Andere sprekers introduceren op boeiende wijze het werk van belangrijke kunstenaars, heiligen of andere helden door de eeuwen heen. Journalist Pieter van Os spreekt over 'Helden van Onderen: van Josef van Copertino tot Diego Armando Maradona'. Slavist en journalist Sjeng Scheien vertelt over Sergej Diaghilev als belangrijk aanjager van een internationaal cultureel heldendom. Videopionier Kees de Groot richt in woord en beeld een monument op voor de Fluxus kunstenaar Nam June Paik en John Heijmans spreekt over en laat horen waarom Luigi Russolo zo belangrijk was voor de ontwikkelingen in de elektronische muziek.

DE HELD VAN.. speakerscorner
Ook minder bekende personen komen aan het woord. In De Held Van.. krijgen zij een kwartier het podium om hun held of heldin aan het publiek te introduceren, daarbij eventueel gebruik makend van beeld of muziekfragmenten. Op zaterdag wordt deze middag afgesloten door de Rotterdamse eigenzinnige groep Coolhaven en zondag door theatermaakster/cabaretière Paulien Cornelisse.

MUZIEKTHEATER
Performer, theatermaker en kunstenaar Benjamin Verdonck geeft een eenmalig optreden met Paul Koek. Verdonck's teksten handelen juist over de onmacht van mensen om door het leven te gaan als 'held'. De zaterdagavond wordt muzikaal en ritmisch afgesloten.

KEUKENHELDEN
In het restaurant van Scheltema worden uitzonderlijk goede amateur-koks door hun bewonderaars uitgedaagd eens in een professionele omgeving te koken.

PROGRAMMERING IN SCHELTEMA
Tijdens S5 speelt De Veenfabriek de voorstelling: Chamber Music door Kaat Hellings, Ton van der Meer en Joachim Badenhorst. Chamber Music is een muzikale ode aan James Joyce (dagelijks om 20.30 uur, toegang E12,50). In de ruimtes van De Lakenhal in Scheltema is de tentoonstelling Changing Faces/WORK te zien: internationale fotografen brengen de heroïsche kant van het arbeidersbestaan in beeld

Openingstijden S5:
Vrijdag 20 april: 19.00 - 1.00 (tentoonstelling Held/Antiheld tot 22.00 uur) Zaterdag 21 april: 12.00 - 23.00 uur (tentoonstelling Held/Antiheld tot 22.00 uur) Zondag 22 april: 12.00 - 19.00 uur

Toegang: E 5,00 / dag (exclusief voorstelling Chamber Music en Keukenhelden). Passe-partout voor drie dagen: E 10,00.

Zie voor het complete programma: www.scheltemacomplex.nl.

S5 is een samenwerking tussen de partners van Scheltema, Marktsteeg 1, 2312 CS Leiden. S5 kwam tot stand met ondersteuning van de Gemeente Leiden en de Provincie Zuid Holland.

Voor meer informatie of persfoto's kunt u contact opnemen met: Mirjam Sierat, mirjamsierat@scheltemacomplex.nl - tel: 071 5161 880 of Tanja Elstgeest, tanjaelstgeest@veenfabriek.nl - tel: 071 33 18053

---- --