Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Vertrek en Weerzien (Persbericht 032 - 10 april 2007)

Op 8, 9 en 10 augustus 2008 vindt de tweede editie plaats van het kunstproject De Watervloot in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. De Watervloot II wil op een cultureel verantwoorde manier aandacht schenken aan het maritieme verleden van Hoogezand-Sappemeer. Het thema Vertrek en Weerzien loopt als een rode draad door dit maritieme culturele evenement.

Een groep culturele gangmakers, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, de Openbare Bibliotheek, t Kielzog, de Watervloot en De Theaterwerkplaats van het Kunstencentrum Groningen ontwikkelden het conceptplan De Watervloot II. Het doel is om het project van een groot cultureel draagvlak te voorzien en om van de Watervloot een structureel cultureel evenement te maken in de vorm van een meerdaags festijn eens in de drie jaar.

De activiteiten vinden vooral plaats op de locaties Martenshoek, de Werf Wolthuis en het Zuidlaardermeer, aangezien zij zich uitstekend lenen voor maritieme en culturele activiteiten. Ook zullen de actieve werven in de gemeente betrokken worden bij de organisatie, opdat ook aandacht aan de moderne scheepsbouw geschonken wordt. Ook het bedrijfsleven in Hoogezand-Sappemeer en maatschappelijke en culturele organisaties worden betrokken bij de organisatie.

In de aanloop naar het evenement komt het thema terug in allerlei andere activiteiten, zoals de start restauratie Scheepswerf Wolthuis op 20 april a.s. en tijdens de opening van het culturele seizoen bij t Kielzog op 31 augustus.

De activiteiten die in concept gepland staan, zijn onder andere Havendagen in Martenshoek, locatietheater in Foxham Casco, een documentaire over de terugkeer van het schip de Nooit Volmaakt. Verder komt het thema terug in een filmfestival, beeldende kunstvoorstellingen, lezingen en workshops, concerten, te waterlatingen, vlootschouw, open dag van Bodewes Shipyards en/of andere werven en een kunstmarkt.

Het thema richt zich niet alleen op vertrek en thuiskomst van schepen die in H-S gebouwd zijn, ook vertrek en thuiskomst van de schippers en hun bemanning, van mensen die ooit in H-S opgegroeid zijn en zich weer in H-S vestigen of vertrek en thuiskomst van mensen die in H-S tijdelijk verblijven.