Zwaarlijvigen: de leprozen van deze tijd?

11.04.2007 / 13:20 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Amsterdam univerisity press

Amsterdam univerisity press

AMSTERDAM - Obesitas wordt misschien nog wel een groter punt van zorg voor onze samenleving dan vergrijzing. Eenvoudige oplossingen voor overgewicht en zwaarlijvigheid zijn niet voorhanden. In de essaybundel De obesogene samenleving benaderen zestien auteurs de overwichtproblematiek. De essays bieden nieuwe aanknopingspunten voor de aanpak van obesitas. Ook formuleren de auteurs nieuwe eisen voor het overheidsbeleid.

De auteurs van De obesogene samenleving - waaronder bestuurskundigen, filosofen, sociologen en communicatiewetenschappers- maken duidelijk hoezeer overgewicht en obesitas verweven zijn met de hedendaagse consumptiemaatschappij. Ze gaan in op de verschillen in eetcultuur tussen zogenaamde lagere en hogere klassen, de verkapte moraal van het slankheidideaal, de invloed van voedingsreclame op kinderen en de ambities van het Convenant Overgewicht.

Eenvoudige oplossingen zijn dan ook niet voorhanden. In De obesogene samenleving benaderen de auteurs de overwichtproblematiek nu eens niet vanuit een medisch of voedingskundig perspectief, maar kijken zij naar de achterliggende maatschappelijke processen. Met hun aandacht voor de maatschappelijke context bieden de essays nieuwe aanknopingspunten voor de aanpak van obesitas. Daaraan gekoppeld formuleren de auteurs nieuwe eisen voor het overheidsbeleid. De obesogene samenleving is een aanrader voor beleidsmakers en andere professionals in de zorg die zich met overgewicht en obesitas bezig houden.

Met bijdragen van:

Inez de Beaufort, Marleen Bekker, Petra Berkhout, Johannes Brug, Moniek Buijzen, Jan-Kees Helderman, Kees de Hoog , Anita Jansen, Ronald Jeurissen, Han C.G. Kemper, Maria A. Koelen, Alkeline van Lenning, Johan P. Mackenbach, Alberic Pater, Pieter Pekelharing, Albert-Jan Roskam, Erik Ruland, Jaap Seidell, Iris Wallenburg, Marieke Werrij, Hub Zwart

Over de samenstellers van de bundel:

Hans Dagevos is consumptiesocioloog en als senior wetenschappelijk onderzoeker en projectcoördinator verbonden aan het LEI-Wageningen Universiteit en Researchcentrum te Den Haag. Geert Munnichs is sociaal filosoof en als senior projectmedewerker Technology Assessment werkzaam bij het Rathenau Instituut te Den Haag.

Technische gegevens:

De Obesogene samenleving, Maatschappelijke perspectieven op overgewicht. Uitgegeven door Amsterdam University Press
ISBN 978 90 5356 981 8
publicatiedatum 20 april 2007
prijs
29,90 euro
paperback, 15,6 x 23,4 cm
192 paginas
www.aup.nl


---