Gemeente Utrecht

Meer bewegen en gezonde groenten en fruit op school!

Cleophas Jenaplanschool en de Mattheusschool in Overvecht komen in beweging voor een gezond gewicht

Maar liefst 410 kinderen, hun ouders en leerkrachten komen in april in Overvecht samen in beweging voor een gezond gewicht. Van maandag 16 tot 23 april a.s. staat de Mattheusschool in het teken van gezonde voeding en lekker bewegen. Op vrijdag 20 april start ook een week van fit en gezond op de Cleophas Jenaplanschool in Overvecht-Zuid. Op dinsdagmiddag 24 april zal Jean-Paul de Jong (FC Utrecht) op de Cleophas de kinderen alle hoeken van het speelplein laten zien. De scholen krijgen extra begeleiding bij beweegactiviteiten door VMBO leerlingen vanuit Overvecht Beweegt. Beide beweeg- en voedingsweken worden ondersteund vanuit het project Gezond Gewicht Overvecht (GO), waarin de gemeente met Cumulus en Aveant samenwerkt.

Op maandagochtend 16 april start de Mattheusschool met een half uurtje bewegen door ouders, kinderen en leerkrachten. De Cleophas start op vrijdagavond met een toneelstuk van de ouders voor de kinderen. Ouders doen mee met workshops over voeding, opvoeding en beweging. Verder besteden de leerkrachten in alle groepen aandacht aan gezonde tussendoortjes, de pauzehap, frisdrank, fruit en de vraag waarom bewegen belangrijk en leuk is.

Op stap met een camera en beweegkriebels
Kinderen uit de bovenbouw krijgen het druk. Ze gaan een dagboek bijhouden over bewegen en eten, gezonde hapjes en drankjes maken en krijgen voedingsles van de diëtist van Aveant. Ook gaan de kinderen met een camera op stap om items over voeding en beweging te fotograferen, op school, in de wijk en thuis. Daar maken ze zelf weer collages van om in de klas te bespreken. Kinderen uit groep 1 tot en met 3 gaan 'beweegkriebelen', onder leiding van Sportservice Midden Nederland.

(V)MBO jongeren verzorgen bewegen op muziek
Leerlingen uit de bovenbouw volgen speciale beweeglessen, verzorgd door leerlingen van het Vader Rijn College en ROC Midden Nederland. Beide scholen werken (met zo'n 300 leerlingen) voor verschillende organisaties uit Overvecht op het terrein van voeding, gezondheid en beweging. Ze doen dit onder de noemer van het project Overvecht Beweegt. Volgens onderzoeksgegevens is Overvecht een wijk met veel kinderen met overgewicht. De risico's voor de gezondheid zijn groot. 'De dikke kinderen van nu zijn de diabetes van de toekomst' is niet voor niets een veel gehoorde uitspraak. Onder leiding van de GG&GD Utrecht werken vanaf 2005 Aveant (thuiszorg), Cumulus (welzijn) en de Gemeente nauw samen om overgewicht bij kinderen en jongeren tot en met 19 jaar te voorkomen. Dit wijkproject wordt mede gefinancierd vanuit het Grote Stedenbeleid en loopt tot 2009.

Noot voor de media
Voor meer informatie over de beweegweek en het project Gezond Gewicht Overvecht kunt u terecht bij Monique van Hezewijk, communicatiebureau gemeente Utrecht, telefoon: 030- 286 1372. Indien u op school foto's of opnamens wil maken, neem dan eerst contact op met de coördinator van de school. Voor de Mattheusschool is dat Jeroen Bergveld (030- 2611177) en voor de Cleophas Jenaplanschool is dat Yvonne van Engelen (06- 40748493). Met hen kunt u het beste moment uitstippelen.

Voor meer informatie over het project van Overvecht Beweegt kunt u terecht bij Ilonka Guurink, telefoon: 030- 231 46 50.