Ingezonden persbericht


Staatssecretaris Sharon Dijksma reikt prijs uit aan 'Bso van het Jaar'

PERSBERICHT

Geachte redactie,

Staatssecretaris Sharon Dijksma zal vrijdag 20 april voor de eerste maal de prijs 'Bso van het Jaar' uitreiken. Deze prijs voor de buitenschoolse opvang (die om het jaar wordt afgewisseld met de prijs 'Kinderdagverblijf van het Jaar') is in het leven geroepen door het landelijk vakblad Kinderopvang. Met deze prijs willen wij buitenschoolse opvangcentra en de kinderopvangsector de gelegenheid geven om hun kwaliteit voor het voetlicht te brengen. Deze prijs, bestaande uit een beeld als wisseltrofee en een bakfiets ter waarde van ¤ 3000,-, zal door staatssecetaris Dijksmaa worden uitgereikt tijdens het jaarcongres van het blad Kinderopvang in congrescentrum De Reehorst (Ede).

De genomineerden in 2007 zijn Bso Sjakie in de Chocoladefabriek uit Rotterdam, Bso de Wereldplek in Rijswijk en Bso de KinderKeet in Den Bosch. De jury is samengesteld uit de verschillende branchepartijen in de kinderopvang: ondermeer de werkgeversverenigingen MOgroep en de Branchevereniging van ondernemers in de kinderopvang; het pedagogenplatform, het Nederlands Jeugdinstituut en oudervereniging BOinK. De prijs is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van de firma Heutink.

U bent van harte welkom om de prijsuitreiking bij te wonen. Deze zal op vrijdag 20 april tussen 12.00 en 12.30 uur plaatsvinden in congrescentrum de Reehorst in Ede, tijdens het Jaarcongres van het blad Kinderopvang. Eerder op die ochtend - tussen 11.00 en 11.20 uur - zal staatsatssecretaris Dijksma adviezen en vragen vanuit de zaal in ontvangst nemen.

Het staat u natuurlijk vrij om zelf de genomineerde kinderdagverblijven te benaderen. In de bijlage vindt u meer informatie over de genomineerden, hun adresgegevens en informatie over de samenstelling van de jury. Op de website www.elseviergezondheidszorg.nl/congressen (via de link http://www.elseviergezondheidszorg.nl/congres/35_Waar_gaan_we_naartoe%3F_De_toekomst_van_de_kinderopvang) vindt u meer informatie over het programma van het congres.

Het blad Kinderopvang is een landelijk vakblad voor leidsters in de kinderopvang. Het blad is een uitgave van Reed Business, bestaat 17 jaar en heeft een oplage van 6500 stuks. Op de site www.kinderopvangtotaal.nl vindt u meer informatie over het blad, de genomineerden en het congres.

Als u van plan bent om naar de prijsuitreiking op het congres te komen, verzoek ik u dat mij te laten weten of neem contact op met de congresorganisatie, Fransiska.kleijer@reedbusiness.nl, telefoon 0346 577 992.

Met vriendelijke groet,

Marike Vroom
Hoofdredacteur Kinderopvang

Postbus 1110
3600 BC Maarssen

Telefoon 0346 577 923
Mobiel 06 400 12 231

Neem een kijkje op onze nieuwe website www.kinderopvangtotaal.nl

De genomineerden

Bso Sjakie in de Chocoladefabriek, (Kinderopvang BijDeHand), Rotterdam

Opvallend is hoe bij bso Sjakie in de Chocoladefabriek pedagogisch beleid en visie op kinderen zijn omgezet in het programma en in het gebouw. De ruimte fungeert als derde leidster. Door de indeling van het gebouw met vele themahoeken en aparte ruimtes, kunnen kinderen makkelijk een 'eigen hoekje' vinden waar ze lekker kunnen spelen.

Uit de inzending spreekt duidelijk de visie dat het kind met zijn/haar behoeften centraal staat. Dat heeft zich vertaald in een gebouw waar iedere verdieping zich op een bepaalde leeftijdsgroep (vier tot zeven, zeven tot negen en negen tot dertien jaar) richt. Sjakie werkt met een opendeurenbeleid. Kinderen kunnen - in overleg - zelf bepalen waar, waarmee en met wie ze spelen. Naast de huiskamerruimtes zijn er ruimtes voor creatieve activiteiten, tafeltennis en tafelvoetbal, fantasiespel en toneel en aparte snoezelruimtes. Sjakie is een bso, waar ook voor oudere kinderen veel te beleven valt. Er is veel aandacht voor de zelfstandigheid van kinderen

Ook activiteitenprogramma en vakantieprogramma zijn afgestemd op de verschillende leeftijden en behoeften. Op doordeweekse dagen kunnen kinderen workshops volgen op het gebied van koken, toneel, timmeren, streetdance en yoga. Daarnaast kiezen de oudste kinderen maandelijks een thema waarbinnen ook allerlei activiteiten worden aangeboden. In vakanties worden activiteiten georganiseerd die de kinderen hebben bedacht, en worden er ook veel uitstapjes gemaakt.

Adres: Marie van Eysden-Vinkstraat 430, Rotterdam. Telefoon: 010 266 87 50. Contactpersoon: Jacqueline Koning.

De Kinderkeet van organisatie NulVier in Den Bosch:

KinderKeet is een kleine bso met twee groepen. In de presentatie van de bso viel op dat de bso over de hele breedte een goede kwaliteit biedt. Een aantal zaken springt eruit. KinderKeet heeft een leuk, goed doordacht en creatief aanbod van activiteiten zoals buikdansen, film maken, judo, sieraden maken, hout bewerken, inline skaten en spijkerschilderijen maken. Een aantal bso-medewerkers binnen de organisatie beschikt over specialiteiten die op de verschillende locaties kunnen worden ingezet. Je vindt er een orthopedagoog, een dramadocent, een dansdocent, een grafisch ontwerper en twee kunstenaars. De groepsleiding leert elkaar nieuwe vaardigheden vanuit hun specialisatie of hobby. De bso-groepsleiding krijgt daarnaast veel pedagogische ondersteuning en begeleiding. Er wordt gewerkt met Video Interactie Begeleiding. KinderKeet is innovatief en doet mee aan landelijke proefprojecten Kinderparticipatie en het programma 'Kinderen met plezier in beweging.' Er bestaat al een duidelijk beleid op gebied van kinderparticipatie. Zo worden de kinderen bijvoorbeeld betrokken bij het aannemen van nieuw personeel.

Daarnaast staan de klantgerichtheid en de ouderbetrokkenheid op een hoog niveau. Als laatste bijzonderheid kan de prachtige buitenruimte genoemd worden. In de 'uiterwaardentuin' vind je een vlindertuin, een klimtunnel, schelpenpad, wilgenbos, zandberg en een bloementuin. De buitenruimte is uitdagend, prikkelt de zintuigen en de fantasie en stimuleert de sociale en motorische ontwikkeling.

Kinderkeet, Gaasterland 10, 5235 LR Den Bosch.
Telefoon 073 643 29 69. Contactpersoon: Floortje Albertus

Bso de Wereldplek van de Stichting Rijswijkse Kinderopvang (SRK) De Wereldplek is een bso met twee groepen: een voor de jongere kinderen tot zeven jaar en een voor de oudere kinderen. De bso is gevestigd in een achterstandswijk in Rijswijk en dat is terug te zien in de groep kinderen. Een groot deel van de kinderen is van allochtone afkomst. Daarnaast vangt de Wereldplek kinderen van het speciaal onderwijs op. Een moeilijke groep kinderen vraagt om een gestructureerde aanpak en een duidelijke pedagogische visie. De Wereldplek is daar volgens de jury ruimschoots in geslaagd. De groepsleiding is doorkneed met het pedagogisch beleid en weet een heel rustige warme sfeer te creëren waar alle kinderen in gedijen. Het beleid van de Wereldplek is geënt op Nederlandse normen en waarden maar ook op respect voor elkaars cultuur en achtergrond. De bso heeft een manier gevonden om deze normen en waarden uit te dragen en aan de kinderen over te brengen. Het multiculturele team gebruikt ook haar eigen culturele achtergrond in de dagelijkse werkwijze. Het pedagogisch beleid is hier heel duidelijk geen papieren stuk, maar wordt dagelijks uitgedragen in de werkwijze. Opvallend is de rust die er heerst, de manier waarop de kinderen en volwassenen met elkaar omgaan. Er is veel (gestructureerde) aandacht voor zorgkinderen en de kinderparticipatie staat er op hoog niveau.

Naast het hoogstaande pedagogisch klimaat, is er over ook de inrichting en het gebruik van de binnen- en buitenruimte goed nagedacht. De kleurige en verzorgd uitziende binnenruimte heeft veel hoeken en aparte ruimtes met eigen bestemmingen. Hierdoor kunnen kinderen in kleine groepjes spelen en lopen ze elkaar nauwelijks in de weg. De buitenruimte is gevarieerd en biedt veel uitdaging en leuke speelplekken.

Adres: Labouchèrelaan 7, 2283 EG Rijswijk.
Telefoon: 088 001 74 20
Contactpersoon: Helen Reumer

---- --