Gemeente Delft

Opening tweede bewaakte fietsenstalling in binnenstad Delft

Vrijdag 20 april opent Anne Koning, wethouder Verkeer, de bewaakte fietsenstalling Vesteplein in Zuidpoort. Ook in deze Delftse stalling van Biesieklette kunnen fietsers het eerste uur hun fiets gratis stallen. Om het gebruik van de fiets in Delft verder te stimuleren, biedt de stalling extra services en zijn de openingstijden donderdag tot en met zaterdag verruimd tot 2.30 uur 's nachts. De opening markeert ook de start van het fietsstimuleringsproject ZOEF.

Fietsenstalling Vesteplein ligt om de hoek van het drukke winkelgebied in Zuidpoort, tegenover de ingang van Theater de Veste. De ruimte is overdekt en heeft plaats voor 200 fietsen. Er zijn buggy's, rollators en boodschappentrolleys te huur en boodschappen kunnen tijdelijk in de bagagekluisjes gestald worden. Zelfs reparatie (tegen betaling) van een kapot licht of een lekke band is mogelijk in de fietsenstalling. De fietspomp voor de stalling is gratis en dag en nacht te gebruiken.

De stalling is maandag open van 10.30 tot 18.30 uur en dinsdag en woensdag van 8.30 uur tot 18.30 uur. Op donderdag tot en met zaterdag is de openingstijd verruimd tot 2.30 uur 's nachts. Het uitgaanspubliek betaalt hetzelfde voordelige tarief van 50 eurocent voor de hele dag. Bezoekers van Mustsee, Theater de Veste en bezoekers van evenementen van DOK kunnen tot het einde van dit jaar zelfs gratis hun fiets stallen tegen inlevering van hun entreekaartje. Op koopzondagen is de stalling geopend van 11.30 uur tot 17.30 uur.

De gemeente Delft wil het fietsgebruik stimuleren om de binnenstad bereikbaar te houden. Met de lage stallingkosten, de extra services en de ruime openingstijden van stalling Vesteplein is nu nog het aantrekkelijker om bewaakt te stallen. Tegelijkertijd kan de stalling de parkeerdruk van de fietsen op het Bastiaansplein verminderen. Naast de 200 plaatsen in stalling Vesteplein komen er overigens in 2007 nog eens 400 onbewaakte fietsparkeerplaatsen in de binnenstad bij.

Ook het project ZOEF heeft als doel mensen vaker de fiets te laten pakken. Hiervoor worden op een fietsroute van Pijnacker-Nootdorp naar De Lier via Delft maatregelen genomen om het fietsen daar aantrekkelijker te maken. De stalling Vesteplein is een van deze maatregelen. ZOEF is een initiatief van de gemeenten Delft, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland, de provincie Zuid Holland, het Stadsgewest Haaglanden en de Fietsersbond.

Noot voor de redactie,