Gemeente Schiedam


April

Gesprek aan de Schie

18 april 2007

Op 20 april 2007 vindt van 19.30 tot 21.30 uur in bibliotheek Waterweg aan het Stadserf 1 Schiedam, het Gesprek aan de Schie plaats. Het onderwerp is Hoogstraat en Binnenstad. De avond bestaat uit een viertal korte inleidingen met informatie en visies op het onderwerp, met aansluitend een debat tussen een panel deskundigen, politiek en de zaal.

Dit gesprek, in een reeks die al vijf jaar wordt gehouden, heeft in 2007 een andere formule gekregen. Een aantal Schiedammers gaf gehoor aan de oproep van de bibliotheek om deel te nemen aan een platform dat vier keer per jaar een actueel thema bedenkt, dat geschikt is voor een maatschappelijk debat met de politiek.

Het is geen toeval dat het onderwerp Hoogstraat en binnenstad als nummer 1 op de lijst werd gezet. De laatste weken is de Hoogstraat veel in het nieuws. Burgers willen goed geïnformeerd worden over de binnenstad. Zij willen niet alleen weten welke problemen er spelen, hoe het komt dat er veel winkels leeg staan bijvoorbeeld, maar ook welke plannen er zijn voor de toekomst. Hoe zou niet alleen de Hoogstraat, maar de binnenstad er uit kunnen gaan zien. Welke mogelijkheden bestaan er, wie kunnen daar een rol in spelen, wat is het belang daarvan voor Schiedam. Dit komt deze avond aan bod.

Vier inleiders zullen met visies en informatie het debat met politiek en zaal moeten inspireren.
Aan het eind van hun verhaal formuleren zij een stelling die het debat kan aanzwengelen.
Bert van Meggelen leidt de avond.
Achtereenvolgens komen aan het woord:

* Oresti Sarafopoulos, De Architecten Cie Amsterdam:
* over veranderende visies op de stad

* Paul Meurs, Urban Fabric Schiedam, hoogleraar restauratie TU Delft over transformatie van de historische binnenstad
* Frans Griffioen, programmamanager binnenstad: over situatie en
* ontwikkeling winkelfunctie binnenstad

* Freek Homan, WijkOntwikkelingsMaatschappij in Rotterdam: met verhalen uit de praktijk

Aansluitend is er een debat aan de hand van stellingen met Menno Siljee, wethouder financiën, binnenstad en cultuur, Oresti Sarafopoulos, Freek Homan, John van Buuren, winkeliersvereniging Hoogstraat en lid Stichting Centrum Management, Coby de la Rie, gemeenteraadslid voor de PvdA en Rob Oosthof, gemeenteraadslid voor de VVD.

Het debat gaat tussen het panel, de politiek en de zaal. Een aantal belanghebbenden en of deskundigen, zoals de bewonersvereniging, Woonplus, winkeliers, zullen in de zaal plaatsnemen en hun mening kunnen inbrengen. Het zijn de inwoners van Schiedam, die het onderwerp Hoogstraat en binnenstad hoog op de politieke agenda willen hebben. Daarom worden juist zij van harte uitgenodigd op deze avond.