Ingezonden persbericht


Versterking kust Hoek van Holland

Vrijdag start Rijkswaterstaat met het opspuiten van het strand bij Hoek van Holland. Dit is een effectief en natuurlijk middel om Nederland te beschermen tegen overstromingen. De werkzaamheden duren ongeveer vier weken. Het opspuiten vindt op het strand plaats en maakt onderdeel uit van een jaarlijks terugkerend programma.

Het strand van Hoek van Holland is na afronding van de werkzaamheden circa 75 meter breder. Dit gebeurt met zo'n 750.000 kuub zand, wat van een zandwingebied 11 kilometer voor de kust komt. Via een pijpleiding perst Rijkswaterstaat het zand op het strand. De werkzaamheden gaan dag en nacht door. Later dit jaar brengt Rijkswaterstaat ook zand onder water aan, een zogenaamde vooroeversuppletie, dit gebeurt 800 meter voor het strand op zes meter diepte.

Door natuurlijke krachten zoals het stijgen van de zeespiegel en het wegspoelen van het zand kunnen stranden verdwijnen. Door nieuw zand op de stranden te spuiten wordt dit gecompenseerd. In vakjargon heet dit een zandsuppletie. De Nederlandse kust heeft een fundament van zand. Het belangrijkste uitgangspunt van het Nederlandse kustbeheer is dat dit kustfundament intact blijft.

Het opspuiten van de kustlijn in Hoek van Holland is een vast onderdeel van het landelijke kustlijnbeheer waarvoor Rijkswaterstaat verantwoordelijk is. Het is een jaarlijks terugkerende actie die zij sinds 1991 in samenspraak met provincies, waterschappen, gemeenten en maatschappelijke organisaties, uitvoert. Het gaat om 12 miljoen kubieke meter zand per jaar. De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft het suppletieprogramma 2007 vastgesteld.

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. In opdracht van de minister en de staatssecretaris van V&W legt Rijkswaterstaat de nationale infrastructurele netwerken in Nederland aan en beheert en ontwikkelt deze. Hierbij hoort ook verantwoordelijkheid van de kustlijnzorg.



Ingezonden persbericht