KNHS


Leopold van Asten in voorste gelid in Las Vegas 20 april 2007
Leopold van Asten

LAS VEGAS (KNHS) - Leopold van Asten (Duizel) stuurde zijn VDL Groep Fleche Rouge zeer beheerst en geconcentreerd over het openingsparcours van de wereldbekerwedstrijd. Nergens werden bovenmatige risico's genomen en steeds bleef Fleche Rouge goed gecontroleerd springen. Uiteindelijk noteerden beiden de zevende tijd, waarmee ze in de kop van het klassement te vinden zijn. Gerco Schröder (Tubbergen) nestelde zich door een springfoutje op de 16e plek met Eurocommerce Milano, terwijl Albert Zoer (Echten) kansloos geacht moet worden voor een hoge klassering, omdat Lowina maar liefst driemaal een foutje maakte wat het duo op de 28e plaats deed eindigen.

De openingswedstrijd in de kleine piste van het Thomas and Mack Centre in de Amerikaanse gokstad was een wedstrijd direct op tijd, die gebouwd was zoals vroeger vaak een jachtspringparcours er uitzag. Legio mogelijkheden om scherp te wenden, dan wel stukken af te snijden, en dan proberen met een springfout die telde voor vier seconden toch nog hoog in het klassement te eindigen. Mede door de kleine piste werd het voor sommige paarden net even te veel, omdat het er behoorlijk hectisch uitzag. Zoals bijvoorbeeld in de lijn van hindernis vier naar vijf. Daar moesten de paarden in een hoog tempo tussen een aantal hindernissen door laveren, en vermoedelijk mede daardoor was hindernis vijf - een oxer - de hindernis waarop de meeste springfouten genoteerd konden worden. Die fouten werden mede veroorzaakt doordat de paarden op de dubbelsprong vier A en vier B vooral op de laatste sprong soms enorm moesten rekken om foutloos te blijven. Dat lukte soms, maar dan ging het fout op vijf, een niet echt zware oxer.

Gerco Schröder liep met Eurocommerce Milano juist tegen dit probleem aan en tikte een balkje naar beneden, waardoor hij bij zijn tijd van 68.27 sec. vier seconden moest optellen. Zonder dat balkje was de nu als zestiende eindigende ruiter tiende geweest. De tweede starter voor Nederland was Leopold van Asten. "Ik heb er voor gekozen om een vlotte ronde te rijden, zonder het laatste risico te nemen, en dat is gelukt. Daarbij bleef Fleche Rouge goed springen en ik ben best tevreden", vatte Leopold zijn rit samen. Daarbij had Van Asten de rit van Gerco gezien en besloten om zich op die tijd te richten en niet op de tijden die veel sneller waren. "Markus Beerbaum en Leena zijn altijd een zeer snelle combinatie, dus hun tijd van 65.29 sec. (die uiteindelijk goed bleek te zijn voor de tweede plaats, achter de Amerikaan McLain Ward met Sapphire) is geen enkel ogenblik mijn richttijd geweest", aldus Leopold.

Rob Ehrens, de bondscoach van de springruiters, was tevreden over de ritten van de drie Nederlanders. "Gerco reed een rit uit het boekje. Moest zich op vier A en vier B even extra inspannen, maar sprong verder het gehele parcours zeer goed. Leopold heeft met VDL Groep Fleche Rouge een hele fijne rit neergezet, waaruit de nodige agressiviteit sprak, zonder dat het ergens roekeloos werd", aldus Ehrens, die ook over de rit van Albert Zoer met Lowina lovende woorden over had. "Nu na Den Bosch Lincoln even is weggevallen voor deze wedstrijd besloot Albert toch om met Lowina naar Las Vegas te komen en Okidoki thuis te laten. Daar ben ik blij mee, want dan kan ik in het buitenseizoen weer een beroep doen op deze combinatie. Eigenlijk is Lowina op dit moment zijn derde paard, en die miste, leek het wel, even de scherpte", aldus Ehrens.

Albert Zoer kon het met die zienswijze wel eens zijn. "Ik had best een goed gevoel op het losrijterrein. Daar sprong ze echt goed. In de ring sprong ze ook goed, maar het leek er even op of ze net even meer vechtlust had mogen tonen", aldus Albert, die nu 28e staat in het veld van 40 starters. Voor de grote favoriet - gezien de resultaten in de afgelopen weken - Beezie Madden met Authentic verliep de openingswedstrijd voor het eigen publiek desastreus. Op de roemruchte hindernis vijf sprong Authentic helemaal niet weg, waardoor de combinatie ter aarde stortte en Authentic zijn eigen parcours vervolgde. Ook Michael Whitaker kwam met Suncal Portofino niet aan de finish, want Portofino gooide tot tweemaal toe de ankers uit voor een hindernis, wat de Britse combinatie op een diskwalificatie kwam te staan.

De Amerikaan McLain Ward won de wedstrijd met Saphhire, voor de Duitser Marcus Beerbaum met Leena, terwijl zijn landgenoot Marcus Ehning met Gitania derde werd. Het mooiste ritje van de avond kwam op naam te staan van de Zwitser Steve Guerdat, die met Tresor een heerlijke ronde reed. Nergens pakten de twee een meter te veel, overal werd passend aangereden en nergens wekte het de indruk dat het gejakkerd werd. Op iets meer van twee seconden van McLain Ward eindigden Guerdat en Tresor op de vierde plaats. Beat Mändli, die met Ideo du Thot als negende eindigde, had vier seconden bij zijn totaaltijd gekregen voor het maken van die ene springfout, anders zou de Zwitser als tweede zijn geëindigd.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag Rolex FEI World Cup Jumping, Final I:


1) McLain Ward (USA) - Sapphire - 63.78 sec.
2) Markus Beerbaum (Dui) - Leena - 65.29 sec.
3) Marcus Ehning (Dui) - Gitania - 65.58 sec.
4) Steve Guerdat (Zwi) - Tresor V - 65.93 sec.
5) Alois Pollmann-Schweckhorst (Dui) - Candy - 66.75 sec.
6) Christian Ahlmann (Dui) - Cöster - 66.82 sec.
7) Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Fleche Rouge - 67.16 sec. 16) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Milano - 72.27 sec. (incl. 4)
28) Albert Zoer (Echten) - Lowina - 79.66 sec. (incl. 12)

Tijdschema:

Rolex FEI World Cup finales Las Vegas van 18 - 22 april 2007

N.B.: Er moet rekening worden gehouden met een tijdsverschil van negen uur!

Vrijdag 20 april:
Rolex FEI World Cup Dressage B-Final & Open Class - 13.00 uur (22.00 Ned. tijd)
Rolex FEI World Cup Jumping Final 2 - 19.00 uur (04.00 Ned. tijd)

Zaterdag 21 april:
Las Vegas Grand Prix - 13.00 uur (22.00 Ned. tijd) Rolex FEI World Cup Dressage Final - 19.00 uur (04.00 Ned. tijd)

Zondag 22 april:
Rolex FEI World Cup Jumping Final III - 12.00 uur (21.00 Ned. tijd)

Meer info zie:
www.worldcuplasvegas.com
onder 'participants' kunt u de informatie over alle deelnemers vinden. of www.horsesport.org (de website van de FEI)