Gemeente Ede

nummer 73 / Ede, 20april 2007

Kulturhus in Wekerom stapje dichterbij

Burgemeester en wethouders streven ernaar te komen tot een samenwerkingsovereenkomst tussen drie projectontwikkelaars en de gemeente Ede voor de ontwikkeling van een Kulturhus in Wekerom. Maar het college vindt het nog te vroeg om nu al een definitief besluit te nemen over het doorgaan van het project.

Een Kulturhus is een multifunctionele accommodatie waarin allerlei voorzieningen op het gebied van welzijn, zorg, cultuur en gezondheid samenwerken.
In de afgelopen periode hebben Woningcorporatie Woonstede, Kruiswerk West Veluwe en Rabo Vastgoed een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de bouw van een Kulturhus op het Dorpsplein in Wekerom. De drie partijen concluderen nu dat de ontwikkeling van een Kulturhus in combinatie met de verplaatsing van de school en de realisatie van senioren- en starterswoningen tot de mogelijkheden behoort. Een plan hiervoor is voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Het college staat positief tegenover het plan en heeft de drie partijen gevraagd het plan verder uit te werken. Een samenwerkingsovereenkomst is de volgende stap.

Tekorten
In augustus van 2006 heeft de gemeente zelf de conclusie getrokken dat de verschillende varianten voor de bouw van een Kulturhus met 24 woonzorgappartementen in Wekerom een fors financieel tekort opleveren.

Omdat de gemeente geen mogelijkheden zag om dit tekort te dekken, is ingegaan op het aanbod van Woonstede, Kruiswerk West Veluwe en Rabo Vastgoed om een vervolgonderzoek te doen naar de financiële, planologische, ruimtelijke en functionele mogelijkheden. De drie partijen zijn daarbij uitgegaan van een verplaatsing van de school met een herontwikkeling van de vrijkomende terreinen. De resultaten van het onderzoek laten nu zien dat de breder opgezette ontwikkeling van een Kulturhus met woonzorgappartementen en passende senioren- en starterswoningen wellicht haalbaar is. De gemeente is bereid een extra bedrag van 400.000 beschikbaar te stellen voor de nieuw te bouwen school en gymnastieklokaal. Er resteert nu nog een tekort van 228.000. Het gemeentebestuur verwacht dat de projectontwikkelaars dit tekort voor hun rekening nemen, evenals eventuele andere tegenvallers binnen het project.

Constructief overleg
Woonstede, Kruiswerk West Veluwe en Rabo Vastgoed zijn zeer te spreken over het enthousiasme en het actief meedenken van alle partijen binnen de Wekeromse gemeenschap en de coöperatieve opstelling van de gemeente Ede. Deze partijen hopen in 2008 te beginnen met een metamorfose van het Dorpsplein, zodat Wekerom in 2009 een nieuw bruisend hart heeft rond een clustering van gezondheidszorg, gemeenschapsvoorzieningen, sport en cultuur.

---