Gemeente Hardenberg

Gemeente verbetert toegankelijkheid haltes openbaar vervoer

De gemeente Hardenberg gaat de toegankelijkheid van haltes in het openbaar vervoer de komende jaren verbeteren. Het openbaar vervoer wordt zo beter en gemakkelijker toegankelijk voor inwoners van Hardenberg, in het bijzonder inwoners met een functiebeperking of handicap. Het verbeteren van de toegankelijkheid van haltevoorzieningen draagt bij aan de ambitie van de gemeente om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten en sluit naadloos aan bij de uitgangspunten van de Wmo.

In 2002 hebben het ministerie van verkeer en waterstaat, de provincies, gemeenten, vervoersbedrijven en consumentenorganisatie een intentieverklaring ondertekend om te komen tot een beter toegankelijk openbaar vervoer. De basis hiervoor lag in het landelijke vervoersbeleid. Eén van de maatregelen die hieruit voortvloeit, is het aanpassen van de haltevoorzieningen zodat deze beter en gemakkelijker toegankelijk zijn.

Het Hardenbergse college van burgemeester en wethouders vindt het van groot belang dat bushaltevoorzieningen goed toegankelijk zijn, met name voor inwoners met een functiebeperking of handicap. Niet voor niets noemt de gemeente in het meerjarenprogramma het vergroten van zelfredzaamheid als ambitie. Bovendien sluit de maatregel naadloos aan bij de Wet maatschappelijke ondersteuning. Een belangrijk uitgangspunt van deze wet is dat iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving en dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren.

In de periode 2007 tot 2010 worden daarom de bushaltevoorzieningen in de gemeente aangepast. Op de meest belangrijke halteplaatsen in de gemeente wordt de komende jaren de toegankelijkheid verbeterd door het de halteperrons fysiek aan te passen, te verhogen, te verlengen en mogelijk te verbreden. Het gaat in eerste instantie om haltes nabij zorgwoningen, bejaardenhuizen, overstappunten of ziekenhuis. Uiteindelijk krijgt zo iedere reiziger meer comfort en kwaliteit in het stads- en streekvervoer aangeboden. De maatregelen in de gemeente Hardenberg kosten ruim 735.000 euro. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg trekt bijna 185.000 euro uit. De overige ruim 550.000 euro wordt met behulp van rijkssubsidie gefinancierd.

Naast het aanpassen van de haltevoorzieningen, wordt ook het materieel aangepast. Zo worden in het openbaar vervoer steeds meer laagdrempelige bussen ingezet. Daarnaast wordt gewerkt aan het verbeteren van reizigersinformatie.