Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 20 april

Fryslân, 20-04-2007 o Politieberichten van donderdag 19 april 07.00 uur t/m vrijdag 20 april 07.00 uur

Noardburgum: politie houdt 19 verdachten aan voor diverse vernielingen De politie heeft een onderzoek naar groot aantal vernielingen in Noardburgum afgerond. Tijdens het onderzoek werden 19 jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar aangehouden, waarvan 17 uit Noardburgum, één uit Veenwouden en één uit Hurdegaryp.

Het crimeteam van de politie in Burgum startte een onderzoek naar aanleiding van een groot aantal vernielingen in het dorp, waarvan diverse dorpsbewoners en instellingen aangifte deden. In de periode van november 2006 tot en met februari 2007 werden er onder andere bomen, speeltoestellen, straatverlichting, fietsenhokken, picknickbanken, vuilcontainers, tuinstoelen, een boot en
straatmeubilair vernield. De jongeren pleegden de vernielingen in wisselende samenstelling.

Tijdens het onderzoek werden vier verdachten aangehouden en ingesloten. Zij mochten na verhoor en een proces-verbaal weer het politiebureau verlaten. De overige verdachten werden uitnodigt om vrijwillig op het bureau in Burgum te verschijnen. Na verhoor werden ook zij met een proces-verbaal heengezonden. Van de 19 verdachten moeten er zich vijf verantwoorden voor de kinderrechter. De overige verdachten worden aangemeld bij het Haltbureau voor het ondergaan van een alternatieve straf. De benadeelde dorpsbewoners en instellingen proberen de schade te verhalen op de 19 verdachten.

Wirdum: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft woensdagmiddag in een woning aan de Theodorus Beekhuisstrjitte een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij een tip. Op de bovenverdiepingen troffen ze een plantage aan die niet meer in werking was. Verdeeld over twee slaapkamers stonden ongeveer 700 bloempotten met afgeknipte hennepplanten. De afgeknipte planten en de apparatuur werd inbeslaggenomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de huurder van de woning.

Hilaard: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding op de Hoptilsterdyk afgehandeld, waarbij een 16-jarige bromfietser uit Winsum gewond raakte. Een 33-jarige inwoner van Genum was de berm aan het maaien met een grasmaaier. Toen de man via een parkeerhaven de weg op wilde rijden zag hij de bromfietser over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: brand in school
De politie heeft donderdagochtend de brandweer van Drachten geassisteerd bij een brand in een school aan de P.K. Pelstraat. De schoolleiding ontdekte de brand toen het speellokaal vol rook stond en startte met de ontruiming van de school. Door vermoedelijk installatie werkzaamheden onder de vloer van het lokaal ontstond veel rookontwikkeling. Via de spouwmuren kwam uiteindelijk de rook in het speellokaal. De brandweer heeft metingen met een warmtebeeldcamera verricht en stukken uit de spouwmuur gehaald. Na goed ventileren konden de kinderen terug naar de leslokalen.

Heerenveen: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagochtend op de Van Maasdijkstraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 41-jarige fietsster uit Heerenveen gewond raakte. Een 40-jarige automobilist uit Mildam wilde vanuit de J. Hepkemastraat de Van Maasdijkstraat oprijden. Hij zag hierbij echter de fietsster over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in
Heerenveen.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden na vechtpartij met bedreiging pistool
De politie heeft donderdagochtend aan de Nylânsdyk rond 11.30 uur twee Leeuwarders van 17 en 32 jaar aangehouden na een incident waarbij een 18-jarige Leeuwarder met een pistool bedreigd was. Het slachtoffer had het pistool van een van de verdachten afgenomen en vluchtte een nabijgelegen school in. De politie heeft het pistool inbeslaggenomen. De achtergrond en toedracht is voor de politie nog niet duidelijk. Zowel aangever als verdachten worden verhoord evenals diverse getuigen. Wel is duidelijk dat er op straat ruzie tussen de twee partijen ontstond. De politie start een onderzoek om een compleet beeld te krijgen van het incident.

Leeuwarden: fietsster gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagmiddag op de Spanjaardslaan een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 72-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw was tegen een geparkeerde auto aangereden. Het slachtoffer kwam ten val en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar ziekenhuis in Leeuwarden.

De Veenhoop: inbraak in sportkantine
De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan de Kraenlanswei. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de kantine werd een grote hoeveelheid snoepgoed weggenomen. Namens de sportvereniging deed een 59-jarige inwoner van De Veenhoop aangifte.

Ried: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag op de Berlikumerweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 61-jarige fietser uit Ried gewond raakte. Een 20-jarige automobilist uit Stiens merkte de fietser te laat op en een aanrijding was het gevolg. De bestuurder verklaarde dat hij teveel naar een passerende tractor had gekeken. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel en het personeel van de traumahelikopter gestabiliseerd, waarna hij per ambulance met hoofdletsel werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Garyp: man gewond na schop van koe
Een 83-jarige inwoner van Garyp is donderdagmiddag in een weiland aan het Sigerswald gewond raakte nadat hij door een koe was geschopt. De man zag iets in het weiland liggen. Eenmaal in het weiland bleek het een pasgeboren kalfje te gaan. Toen de man stond te kijken werd hij plotseling geschopt door een koe. Een omstander waarschuwde de hulpdiensten. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Heerenveen: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding op Het Meer afgehandeld, waarbij een 53-jarige fietsster uit Heerenveen gewond raakte. Een groepje jongens fietste over het trottoir toen één van hen, een 14-jarige jongen uit Hoornsterzwaag, van het trottoir schoot. Hierbij brak de rem van zijn fiets, waardoor hij de vrouw die passeerde niet meer kon ontwijken en aanrijding was het gevolg. De vrouw kwam ten val en werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Wolvega: auto uitgebrand
De politie heeft donderdagmiddag de brandweer geassisteerd bij een autobrand op de Industrieweg. Door vermoedelijk kortsluiting was brand ontstaan. De 41-jarige eigenaar uit Wolvega had brand zelf geblust, waarna de brandweer nog even nabluste. De auto kan als verloren worden beschouwd.

Ureterp: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag op de Zandstrareed een aanrijding afgehandeld, waarbij een 16-jarige bromfietser uit De Wilp gewond raakte. Een 16-jarige bromfietser uit Ureterp zag te laat dat de bromfietser uit De Wilp afremde. De Ureterper probeerde de Groninger nog te ontwijken, maar dat lukte hem niet en een aanrijding was het gevolg. De bromfietser uit De Wilp werd per letsel aan zijn been en rug per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bromfietser uit Ureterp kwam met de schrik vrij.

Jubbega/Heerenveen: snelheidscontroles
De politie heeft donderdag op drie verschillende plaatsen in de gemeente Heerenveen snelheidscontroles gehouden naar aanleiding van klachten van omwonenden. Van 08.00 tot 10.10 uur werd op de P.W. Janssenweg in Jubbega gecontroleerd. Hier passeerden 242 voertuigen de radarcontrole. Zevens bestuurder reden snellen dan de toegestane 80 kilometer per uur. Diezelfde ochtend werd van 10.30 uur tot 13.00 uur gecontroleerd op de Schoterlandseweg in Jubbega. Hier passeerden 389 voertuigen de radar, waarvan 37 te snel te reden. Op de
Schoterlandseweg is 80 kilometer per uur toegestaan. s Middags werd van 13.30 uur tot 15.45 uur gecontroleerd op het Fok in Heerenveen. Hier is een snelheid van 50 kilometer per uur toegestaan. Tijdens de controle passeerden 538 voertuigen, waarvan er 58 te snel reden.

Elsloo: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag op de Tronde een aanrijding afgehandeld, waarbij een 16-jarige bromfietser uit Oosterwolde gewond raakte. De jongen kwam door nog onbekende oorzaak in botsing met de auto van een 51-jarige inwoner van Leeuwarden. Het slachtoffer kwam ten val en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Assen.

Harlingen: vier mannen aangehouden na inval in bedrijfspand De politie heeft donderdagavond na een inval in een bedrijfspand aan de Galvanistraat drie inwoners van Harlingen van 30, 40 en 43 jaar en één inwoner van Workum van 33 jaar aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. De agenten hadden een melding gekregen dat er in de Galvanistraat een sterke weedlucht werd geroken. Na onderzoek bleek de lucht uit een bedrijfspand te komen. De agenten besloten het pand te betreden. Eenmaal binnen bleek dat de vier verdachten druk bezig waren met het knippen van hennepplanten. De planten hadden ze in vuilniszakken aangevoerd, waarna ze in het pand de toppen met een apparaatje van de blaadjes aan het scheiden waren. Het viertal werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze ingesloten voor nader onderzoek. De apparatuur en alle planten werden inbeslaggenomen en vernietigd.

Leeuwarden: politie houdt twee mannen aan voor bezit drugs en mishandeling
De politie heeft vrijdagochtend vroeg in een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier een 34-jarige inwoner van Leeuwarden en een 27-jarige inwoner van Lelystad aangehouden op verdenking van mishandeling en het bezit van harddrugs. In de horecagelegenheid was een 22-jarige inwoner van Deventer onwel geworden, vermoedelijk omdat er wat in zijn drinken was gedaan. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Op aanwijzen van een ooggetuige werden de twee mannen uit Leeuwarden en Lelystad gefouilleerd. In de kleding van het duo vond de portier een flesje met vermoedelijk GHB en enkele wikkels met vermoedelijk cocaïne. De twee werden overgedragen aan de politie, waarna ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek werden ingesloten.

Fryslân: drie rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen De politie heeft van de volgende bestuurders het rijbewijs ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Alle bestuurders kregen tevens een proces-verbaal (achtereenvolgens tijd en plaats gegevens bestuurder, snelheid, eventuele bijzonderheden).

Nijetrijne, donderdagmiddag, Pieter Stuyvesantweg, een 19-jarige automobilist uit Sonnega, 133 kilometer per uur. Op de Pieter Stuyvesantweg is een snelheid van 80 kilometer per uur toegestaan.

Breezanddijk, donderdagavond, A7, een 24-jarige automobilist uit Wieringerwaard, 147 kilometer per uur. Op dit deel van de A7 is een snelheid van 70 kilometer per uur toegestaan. In verband met de overschrijding van de snelheid met meer dan 100% werd de auto van de verdachte inbeslaggenomen.

Cornwerd, donderdagavond, A7, een 33-jarige automobilist uit Burgum, 121 kilometer per uur. Op dit deel van de A7 is een snelheid van 70 kilometer per uur toegestaan.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Van alle bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen, donderdagmiddag, Haskeruitgang, 58-jarige automobilist uit Heerenveen, 1070 ug/l, rijverbod van 14 uur

Franeker: vrijdagochtend vroeg, Klipper, 23-jarige automobilist uit Dronrijp, 440 ug/l, rijverbod van vijf uur, beginnend bestuurder.

Drachten: vrijdagochtend vroeg, Gauke Boelensstraat, 48-jarige automobilist uit Drachten, 855 ug/l, rijverbod van tien uur.