Triodos Nederland

Triodos Bank start een internationale uitgifte van certificaten van aandelen

19 april 2007 - Triodos Bank start een internationale uitgifte van certificaten van aandelen. De bank wil het eigen vermogen verhogen met 30 tot 45 miljoen euro. De aanhoudende groei van de duurzame bank is de directe aanleiding voor deze emissie. Triodos Bank en fondsen onder beheer zijn de laatste 5 jaar met gemiddeld 22% per jaar gegroeid. De versterking van het eigen vermogen is nodig om de verdere groei van de kredietverlening aan duurzame ondernemingen en projecten mogelijk te maken. Tevens is het kapitaal nodig voor de uitbreiding van de kredietverlening in 2008 in Duitsland. De campagne zal plaatsvinden in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. De campagne loopt tot 30 juni 2007.

Triodos Bank wil met haar producten en diensten bijdragen aan een gezonde samenleving en het verhogen van een ieders levenskwaliteit. De bank financiert daarom bedrijven en projecten op het gebied van biologische landbouw, duurzame energie, gezondheidszorg, sociale economie, cultuur en fair trade. Het balanstotaal van Triodos Bank groeide in 2006 sterk met 26% tot EUR 1,5 miljard. Het totaal toevertrouwd vermogen aan Triodos Bank Groep, bestaande uit Triodos Bank en de fondsen onder beheer, groeide in 2006 met 23% tot EUR 3,0 miljard.

Directievoorzitter Peter Blom: `De opwarming van de aarde en duurzaamheid in brede zin, staan bovenaan de maatschappelijke agenda. Daar zijn goede redenen voor zoals de klimaatconferentie van de Verenigde Naties onlangs concludeerde. Voor de samenleving is het nu ook de hoogste tijd om woorden in daden om te zetten. Bij die stap kan Triodos Bank een belangrijke rol spelen. Er zijn talloze veelbelovende duurzame projecten die bij ons aankloppen voor een financiering en die we graag van dienst willen zijn. En, niet onbelangrijk, het zal zeker ook de winstgevendheid van de bank zelf positief beïnvloeden. Met een sterke aandeelhoudersbasis, bestaande uit mensen en instellingen die onze missie een warm hart toedragen, kunnen wij die groei realiseren. Deze emissie biedt een unieke kans om te participeren in de veelbelovende toekomst van een van de meest succesvolle, onafhankelijke duurzame banken in Europa en misschien zelfs wereldwijd.'

Met de versterking van het eigen vermogen wil de bank haar groei ondersteunen en tevens haar goede solvabiliteit handhaven. Triodos Bank streeft naar een redelijke en stabiele rendementsontwikkeling voor houders van certificaten van aandelen. Op middellange termijn streeft Triodos Bank door schaalvergroting en efficiëntie naar een stijging van het rendement op het eigen vermogen van thans 5% naar 7%. De bank verwacht dat binnen enkele jaren de relatief jonge vestiging in Spanje (2004) en de beoogde vestiging in Duitsland (2008) aan de winst zullen gaan bijdragen. Verder verwacht de bank een groei met bestaande en nieuwe Triodos beleggingsfondsen. Deze fondsen beleggen in duurzame sectoren en dragen op die manier concreet bij aan de missie van de bank. Ook met de introductie en groei van nieuwe duurzame producten en diensten zoals debit- en creditcards, hypotheken en Triodos Private Banking wil de bank haar aanbod verbreden. Voor 2007 verwacht Triodos Bank een groei van de activiteiten met 20%.

Duurzaam bankieren
Triodos Bank is een onafhankelijke bank die staat voor duurzaam en transparant bankieren. De bank, opgericht in Nederland in 1980, plaatst aandacht voor mens en aarde niet tegenover een goed financieel rendement op korte termijn, maar is er van overtuigd dat deze op lange termijn elkaar juist versterken. Triodos Bank stond aan de wieg van de succesvolle fiscale stimuleringsregelingen voor groene, sociaal-ethische en culturele projecten. Triodos Bank lanceerde het eerste groenfonds en cultuurfonds van Nederland en is een autoriteit op het gebied van microfinanciering in ontwikkelingslanden onder andere via Triodos Fair Share Fund.

Triodos Bank heeft 124.000 klanten en 4.000 leningen aan duurzame ondernemingen en projecten in portefeuille. De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje en een agentschap in Duitsland. De bank telt 350 medewerkers.

De emissie campagne van certificaten van aandelen Triodos Bank richt zich met de campagne primair tot particulieren en institutionele investeerders die concreet betrokken willen zijn bij de missie van de bank. De bank komt regelmatig met emissie campagnes. De laatste was in 2005 en leidde tot een verhoging van het kapitaal met EUR 20 miljoen. De certificaten Triodos Bank zijn niet beursgenoteerd, maar wel verhandelbaar via Triodos Bank zelf. Bij de oprichting van de bank is gekozen voor certificering van de aandelen om zo de onafhankelijkheid en de missie van de bank te waarborgen.

Triodos Bank heeft ruim 9.000 certificaathouders. Tweederde van het aandelenkapitaal is in handen van particulieren. Naast particulieren zijn er ook verschillende financiële instellingen en pensioenfondsen die bewust voor een aandelenbelang in Triodos Bank hebben gekozen en waarmee de bank ook samenwerkt.

De prijs van uitgifte is tot 30 juni aanstaande EUR 68 per certificaat van aandeel. In de campagne periode worden geen transactiekosten berekend (normaal 0,5%).

Het Engelstalig prospectus en het inschrijfformulier zijn verkrijgbaar bij Triodos Bank NV, Utrechtseweg 60, Postbus 55, 3700 AB Zeist, Telefoon 030 693 65 11 of via www.triodos.nl

Triodos Bank N.V. heeft een volledige bankvergunning en is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten.

---

---
Voor nadere informatie of een interview afspraak met directievoorzitter Peter Blom kunt u contact opnemen met: Thomas Steiner, telefoon 030 693 65 20 (direct) of 06 534 888 13 (mobiel)
E-mail: thomas.steiner@triodos.nl,
www.triodos.nl