Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Aanhoudende warmte en zonnige kust in Weer Magazine Wordt de zomer ook warm?
20 april 2007 - Het aanhoudend recordwarme weer, het zonovergoten strand, extremen en de klimaatverandering, de littekens van storm Kyrill en de nieuwe weersite Meteoalarm.eu. Dat is slechts een greep uit de onderwerpen in het nieuwste Weermagazine. Het Weer Magazine over het aanhoudend recordwarme weer en de zomerverwachting
Het Weer Magazine over het aanhoudend recordwarme weer en de zomerverwachting
Lentenummer Weer Magazine
Het lentenummer van de achtste jaargang kan natuurlijk niet voorbijgaan aan het aanhoudend veel te warme weer. Al bijna een jaar lang is het iedere maand te warm of zelfs recordwarm. Alleen de vorige augustus was met overvloedige regen en koel weer een vreemde eend in de bijt. Klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI gaat in op de oorzaak van het warme weer en blikt alvast vooruit naar de komende zomer. Rob Sluijter van het KNMI blikt terug onder de titel "warm, warmer, warmst" terug op de recordzachte winter en RTL-weerman Reinier van den Berg beschrijft in "zorgwekkend en spannend" zijn fascinatie voor extreem weer. Nu extremen meer en meer verband houden met de veranderingen in ons klimaat kan hij er niet meer onbekommerd van genieten.

Littekens van "Sturmtief" Kyrill
Jacob Kuiper kon zijn ogen niet geloven toen hij afgelopen winter in het zuiden van Duitsland de bossen introk. De stormdepressie Kyrill, die op 18 januari over Europa raasde, heeft bij onze oosterburen nog veel eger huisgehouden dan in ons land. De boomstammen lagen in vier lagen over elkaar en het duurde een week voor hoofdverkeerswegen en spoorlijnen begaanbaar waren. Mocht er weer zo'n noodweer over het continent trekken dan is Europa er nu beter op voorbereid dankzij de nieuwe site Meteoalarm.eu. In het Weer Magazine leest u er meer over ook over de veranderingen van extremen door de klimaatveranderingen.

Mierij Meteo 25 jaar
Een uitvoerig artikel is gewijd aan Mierij Meteo, een bedrijf in De Bilt dat meteorologische instrumenten levert. Oprichter Rijk Verheul begon, toen nog in dienst van het KNMI, als nevenactiveiteit een kwart eeuw geleden met zijn bedrijf. Al snel kon hij zijn baan bij het KNMI opzeggen om zich volledig te in te zetten voor Mierij Meteo. Inmiddels is zijn bedrijf met 15 medewerkers uitgegroeid tot een van de belangrijkste op het gebied van leverantie en onderhoud en service van meetinstrumenten zoals de gladheidssensoren van Rijkswaterstaat die we langs de wegen vinden. Onlangs is Mierij Meteo overgenomen door Kipp & Zonen wat nog meer mogelijkheden biedt om verder te groeien.

Nog meer
Meteoroloog Jordi Bloem van Meteo Consult schrijft over de duivensport en de invloed van het weer op het koersverloop en de vliegsnelheid van de vogels. De snelheid van de duiven varieert, al naar gelang het weer van 60 tot 120 km per uur! Verder in Het Weer Magazine "De menselijke hand reikt verder dan het klimaat" van bioloog Baltus Zwart. "Klimaatverandering en de gevolgen voor mens en natuur houden ons dagelijks bezig. Je zou haast vergeten dat de invloed van de mens veel ingrijpender is. Handel en toeirsme zorgen immers voor de mitigatie van dieren en planten", aldus Baltus Zwart. Ten slotte in de rubriek weer in de regio het verhaal van weerman Huub Mizee van RTV West. Geboren en getogen in Voorburg is hij inmiddels al achttien jaar de gepassioneerde en bekende weerman van de regionale omroep West. Zijn werkdag begint al om kwart voor zes in de ochtend, waarna hij herhaaldelijk in de ether komt met het meest actuele weer.

KNMI/IPCC bijlage over klimaatverandering
Naar aanleiding van het net verschenen rapport van het IPCC heeft het KNMI in samenwerking met Het Weer Magazine de hoofdpunten van dit rapport uitgewerkt in een 20 pagina dikke handige uitneembare brochure!

Het Weer Magazine en de KNMI/IPCC bijlage ontvangen? Wilt u het nummer van het Het Weer Magazine met de klimaatbijlage ontvangen? Dat kan voor Euro 5,95, stuur hiervoor een e-mail naar info@hetweermagazine.nl. Het april/meinummer kunt u aanvragen via de website: www.hetweermagazine.nl.

Het Weer Magazine is ook verkrijgbaar in diverse boekhandels.

Eerste uitgave: 18-04-07