Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Beantwoording Kamervragen schelpdiervisserij voor de kust van Mauritanië

20 april 2007 - kamerstuk

Directie Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

20 maart 2007
2060709840 Viss. 2007/1765 19 april 2007

onderwerp bijlagen ragen lid Polderman (SP) inzake V
schelpdiervisserij voor de kust van Mauritanië
Geachte Voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking de antwoorden op de schriftelijke vragen van de heer Polderman (SP) over schelpdiervisserij voor de kust van Mauritanië.

Vraag 1
Zijn er Nederlandse schepen die met een saneringsregeling uit de vaart genomen waren, omdat ze actief waren in de gesaneerde mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee, die nu hun werk voort gaan zetten voor de Mauritaanse kustwateren? Zo ja, vindt u het wenselijk dat een sector, die voor 75 miljoen euro is uitgekocht vanwege de zeer schadelijke gevolgen voor flora en fauna, haar werk in een ontwikkelingsland voortzet?

Nee, er zijn geen Nederlandse schepen die hun werk voortzetten in de Mauritaanse kustwateren, nadat zij op non-actief zijn gesteld onder deze nadeelcompensatieregeling Ministerie van Landbouw, ter beëindiging van de activiteiten in de Waddenzee. Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Visserij Vraag 2
Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401 Kunt u uitsluiten dat deze schepen omgebouwd of aangepast worden om opnieuw de 2500 EK 's-Gravenhage schadelijke mechanische schelpdiervisserij, maar nu in een Derde Wereld land, uit te Telefoon: 070 - 3786868 voeren?
Fax: 070 - 3786100
Het kan niet worden uitgesloten dat Nederlandse schepen, die zijn gebruikt voor de mechanische schelpdiervisserij, worden verkocht en aangepast of omgebouwd om vervolgens elders te worden ingezet.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 19 april 2007 Viss. 2007/1765 2

Vraag 3
Bent u bereid er bij de regering van Mauritanië op aan te dringen de ecologische en economische gevolgen van deze exploitatie te onderzoeken? Zo ja, bent u bereid voor een dergelijk onderzoek hulp aan te bieden? Zo neen, waarom niet?

De regering is bereid om bij de regering van Mauritanië aandacht te vragen voor de ecologische en sociaal-economische gevolgen van schelpdiervisserij, in casu venusschelp- visserij. Nederland draagt al bij aan activiteiten op het gebied van visserijonderzoek in Mauritanië. Dit gebeurt via het regionaal programma ter bescherming van de mariene ecoregio (Programme Régional de Conservation de la Zone Côtière et Marine en Afrique de l'Ouest, PRCM) van het Wereld Natuurfonds, de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), Wetlands International en Foundation Internationale du Banc d'Arguin (FIBA). Ook dragen wij bij aan programma's, gericht op behoud van de ecologische functies van het Parc National de Banc d'Arguin, onder meer via het regionale West Afrika Programma, dat wordt uitgevoerd door Wetlands International. Ook is bijgedragen aan een inventarisatieonderzoek van demersale (bodem)visstanden.

Genoemde onderzoeken richten zich niet specifiek op venusschelpvisserij en er bestaat nog onvoldoende inzicht in de gevolgen van visserij op venusschelpen voor het eco- systeem. Mede om invulling te geven aan het in internationale verdragen overeen- gekomen voorzorgsbeginsel, is de regering bereid tot advisering en facilitering ten behoeve van de uitvoering van een geïntegreerde sociale en milieu-impactrapportage om daarmee de ontwikkeling van een duurzame visserij in deze regio te ondersteunen.

Vraag 4
Is het waar dat het Nederlandse bedrijf Holland Shellfish wacht op een concessie van de Mauritaanse regering om te mogen vissen? Zo ja, bent u bereid de vergunning te toetsen aan duurzaamheidcriteria en hierover in contact te treden met de Mauritaanse regering? Zo neen, waarom niet?

Het is mij bekend dat het bedrijf Holland Shellfish in contact staat met de Mauritaanse regering om activiteiten te gaan ontwikkelen in de venusschelpvisserij en -verwerking. Hiertoe zal tussen beide partijen een convenant voor de experimentele visserij op venus- schelpen voor een periode van drie jaar worden afgesloten. Een Nederlands schip - geen omgebouwd kokkelschip - zal hiervoor worden ingezet. Het vangstgebied bevindt zich op ruime afstand van het Parc National de Banc d'Arguin, het kwetsbare Waddengebied voor de kust van Mauritanië.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 19 april 2007 Viss. 2007/1765 3

De Nederlandse regering is van oordeel dat de verantwoordelijkheid met betrekking tot de uitvoering van een onafhankelijk sociaal-economisch en milieu-impactonderzoek ligt bij de Mauritaanse overheid en Holland Shellfish. De Nederlandse regering is bereid het belang van dit onderzoek bij deze partijen aan de orde te stellen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --