Gemeente Hilversum

Vragen van de ChristenUnie inzake gratis openbaar vervoer ouderen

20 april 2007
Geacht college,

De fractie van de ChristenUnie is begaan met de positie van ouderen in onze samenleving. Al eerder hebben wij samen met Groen Links aandacht gevraagd voor problemen waar ouderen mee kampen in onze gezamenlijke initiatief nota 'Beleid voor Ouderen onder de Loep' waarin beperkte mobiliteit en eenzaamheid, twee belangrijke probleempunten waren.

Vandaag is er een onderzoek gepubliceerd naar aanleiding van een proef die de gemeente Tilburg op dit moment houdt om het Openbaar Vervoer voor ouderen gratis te maken. Sinds een half jaar zijn voor 55-plussers bussen in Tilburg gratis. De stad was de eerste in Nederland met een experiment op grote schaal.

Uit het onderzoek blijkt dat het busgebruik onder ouderen is verdubbeld tot verdrievoudigd zonder dat de inzet van extra voertuigen nodig is geweest. Dat komt omdat senioren vooral buiten de spits reizen. De beperkte kosten en het gemak zijn de belangrijkste redenen om te kiezen voor de bus.

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel ouderen de fiets laten staan en voor de bus kiezen. Per week gaat dat in totaal om zo'n 3000 keer. Van de verplaatsingen zou 10 procent helemaal niet zijn gemaakt als het buskaartje betaald zou moeten worden. Concreet gingen ouderen iets vaker winkelen in de binnenstad, op bezoek bij familie en vrienden of sporten.

Tot zover de resultaten van het onderzoek. De ChristenUnie wil u aan de hand van artikel 41 RVO de volgende vragen stellen:


1. Is het college bekend met de resultaten van dit onderzoek? En zo nee, is het college bereid zich te verdiepen in het onderzoek?
2. Uit het onderzoek blijkt dat het aanbieden van gratis openbaar vervoer voor ouderen een positief effect heeft op de mobiliteit van ouderen en ook bijdraagt aan een toename van het aantal sociale activiteiten van ouderen.

3. In het coalitieakkoord is een passage opgenomen die te kennen geeft dat vereenzaming onder ouderen moet worden tegengegaan. Deelt het college de mening van de ChristenUnie dat gratis Openbaar Vervoer een goede manier is om vereenzaming van ouderen in de samenleving te bestrijden?

4. Is het college bereid om naar aanleiding van de resultaten in Tilburg initiatieven te ontplooien om te komen tot een proef in Hilversum om ouderen gratis of tegen zeer sterk gereduceerd tarief te laten reizen met het openbaar vervoer in Hilversum?
5. Is het college bereid te gaan praten met Gedeputeerde Staten in de provincie Noord Holland om te bezien of er sprake kan zijn van gezamenlijke financiering van een dergelijke proef?

Wij wachten uw antwoorden met interesse af.

Met vriendelijke groeten,
Aldrik Dijkstra
ChristenUnie