Gemeente Oirschot

Accommodatieplan Oirschot kern en Spoordonk

Het basisonderwijs in de gemeente Oirschot (de Korenbloem, de Paulusschool en de St. Jozefschool in Spoordonk) maar ook andere maatschappelijke organisaties zoals organisaties voor kinderopvang, sport en buurtorganisaties hebben al een aantal jaren te kampen met diverse knelpunten op het gebied van huisvesting. De gemeente Oirschot wil deze knelpunten in samenwerking met de betrokken partners structureel aanpakken. Om op een efficiënte en verantwoorde manier te komen tot een oplossing, bekijken we de knelpunten integraal. Dit wil zeggen dat we op zoek gaan naar een oplossing die voor alle betrokken partijen nieuwe mogelijkheden biedt.

Daarom gaan we samen met de betrokken partners een integraal accommodatieplan Oirschot kern en een Integraal accommodatieplan Spoordonk opstellen. Deze voorstellen laten een concreet plan zien waarmee we voor alle partijen én voor de gemeenschap zo snel mogelijk een optimale huisvesting willen realiseren. In het besluitvormingsproces wordt de raad actief betrokken zodat eind 2007 er een realistisch uitgewerkt plan ligt. Op deze manier kunnen we in 2008 daadwerkelijk aan de slag met 3 onderwijslocaties passend in de maatschappelijke context voor de komende 30 jaar.

Bij het opstellen van de plannen gaan we uit van de gemeentelijke zorgplicht op onderwijsterrein. Dit wil zeggen dat de gemeente verantwoordelijk is voor de aard en de omvang van huisvesting van het primair en voortgezet onderwijs. Naast deze zorgplicht staan lokale ontwikkelingen zoals een verdergaande samenwerking tussen onderwijs en maatschappij en een dalende huisvestingsbehoefte centraal. Recente prognoses geven aan dat het aantal groepen leerlingen binnen het primair onderwijs van 80 in 2007 tot 59 in 2022 daalt. Dit betekent zowel voor de scholen als voor de gemeente een daling van inkomsten, terwijl de kosten voor instandhouding op huidige niveau blijven. Een direct gevolg hiervan is niet alleen dat er een toenemende leegstand komt in de diverse schoolgebouwen. Ook de kwaliteit van het onderwijs op de langere termijn staat op het spel. Deze, en andere lokale en regionale ontwikkelingen hebben vanzelfsprekend direct gevolgen voor onderwijshuisvesting en nemen we daarom mee in het accommodatieplan.

Binnen het project zoeken we samen met de betrokken partners naar een optimale, integrale afstemming van behoefte en capaciteit, waardoor we voor alle partners op lange termijn een optimale huisvesting kunnen realiseren. Eind april vragen we aan de gemeenteraad van Oirschot om in te stemmen met het B&W besluit om het integraal accommodatieplan Oirschot-kern en het integraal accommodatieplan Spoordonk op te stellen. In het OOGO (Op Overeenstemming Gericht Overleg) met het lokale onderwijsveld van 17 april is dit voorstel inmiddels besproken. Alle schoolbesturen zien in het plan een geweldige kans om de kwaliteit van het onderwijs op de lange termijn te garanderen aan leerlingen en ouders. Ze hebben dan ook hun steun toegezegd. .

Vertegenwoordigers van de schoolbesturen en directies worden direct bij de planvorming betrokken en zijn vertegenwoordigd in de werkgroepen. Ook vertegenwoordigers van de andere maatschappelijke organisaties worden betrokken bij de planvorming. Na het het raadsbelsuit van 24 april kunnen we alle betrokken partners en organisaties voortvarend aan de slag.