Bureau Verkeershandhaving


Landelijke alcoholcontrole snelwegen

20 april 2007

De Verkeerspolitie van het KLPD heeft in samenwerking met een aantal regiopolitiekorpsen donderdag- op vrijdagnacht op zeven locaties langs de autosnelwegen alcoholcontroles gehouden. Alle bestuurders die zijn staande gehouden ondergingen een blaastest. Bestuurders die teveel hadden gedronken ondergingen een ademanalyse.

Verkeersslachtoffers verminderen
De alcoholcontroles hebben tot doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In 2005 vielen er 817 doden in het verkeer. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is ongeveer 20 tot 25% (ruim 200 gevallen) direct of indirect toe te schrijven aan het rijden onder invloed van alcoholhoudende drank.

Gros alcoholvrij
In totaal werden 6.162 voertuigen gecontroleerd. Vijf rijbewijzen werden ingevorderd. In 27 gevallen werd bekeurd voor het rijden onder invloed, wat betekent dat een nette 96% van de gecontroleerde automobilisten gelukkig alcoholvrij reed. Verder werden boetes uitgeschreven voor het bezit van drugs, wapens, te donker getinte autoruiten, onverzekerd rijden, bezit van boksbeugel en honkbalknuppel in het voertuig en hard rijden. De hoogst gemeten snelheid was 185 km/u.