Gemeente Den Haag

De raad stemt niet in met het burgerinitiatief van het actiecomité BewonersParkPlan om via een aanpassing van het bestemmingsplan woningbouw in het Weidevogelpark op Ypenburg tegen te houden. Dat bleek in de raadsvergadering, donderdag 19 april.

De indieners van het initiatief streven behoud van het park na, waar de woningbouw is gepland.
Een meerderheid van de raad schaarde zich achter de argumenten van het college tegen het initiatief. Zo werd gesteld dat een burgerinitiatief niet bedoeld is als alternatief van bezwaar- en beroepsprocedure tegen bestemmingsplannen. Ook wees het college op het risico van flinke schadeclaims als de bouwplannen worden tegengegaan. SP bleef als enige fractie het initiatief steunen. Zij vindt dat de raad wat meer begrip zou moeten hebben voor breed gedragen initiatieven vanuit de bevolking. Hoewel Haagse Stadspartij en D66 zich wel kunnen vinden in de wens van de indieners van het initiatief, onthielden zij hun steun eraan bij de stemming. Dit om procedurele redenen.

Delegatie van Iraakse bestuurders woont vergadering bij Een delegatie van circa 40 Iraakse regionale bestuurders, die een week de Haagse regio bezoekt, woonde een deel van de vergadering bij. Zij werden eerder op de dag door burgemeester Deetman ontvangen en kregen presentaties van onder meer griffier Marion F. Stein over de werking van het lokaal bestuur in ons land en met name in Den Haag.

Maandag 23 april is vanaf 13.00 uur een samenvatting te zien van de vergadering op Den Haag TV en op politiek.residentie.net. De volgende vergadering van de raad is voorzien op donderdag 24 mei a.s., aanvang 19.30 uur.