Persberichten Rijn & Venen, 11.25 uur

Utrecht, 20-04-2007

Niet verzekerd, te veel op

LINSCHOTEN - Een 19-jarige automobilist uit Oudewater bleek in de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 april niet alleen in een onverzekerde auto te rijden, hij had ook nog te veel gedronken.

Rond 00.40 uur zagen agenten de automobilist over de Haardijk rijden. Zij vroegen het kenteken bij de meldkamer na. Daaruit bleek dat de auto niet verzekerd was. De automobilist kreeg een stopteken.

Toen de politiemensen de 19-jarige bestuurder aanspraken, roken zij een sterke alcohollucht. Uit de blaatstest bleek dat hij te veel had gedronken, waarop hij werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de beginnend bestuurder 430 ug/l, bijna vijf keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 88 ug/l. Tegen de jongeman uit Oudewater is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het onverzekerd rijden. Ook moest hij zijn rijbewijs inleveren.

Valse kentekenplaten

WOERDEN - Twee verdachten liepen op donderdagavond 19 april tegen de lamp bij het wisselen van kentekenplaten op nog geen 100 meter van het politiebureau.

Rond 23.45 uur reed een politieman naar het politiebureau aan de Houttuinlaan. Op die laan zag hij vlak bij het politiebureau een auto geparkeerd staan. Voor de auto stond een jongen en achter het stuur zat een jongeman. De inspecteur zag dat onder de auto een kentekenplaat lag. Daarop sprak hij de jongen voor de auto aan. Die begon een onsamenhangend verhaal over schade aan een bumper. De inspecteur zag duidelijk dat de jongen zich niet erg op zijn gemak voelde. Tevens zag hij een elastiek voor de auto liggen, kennelijk om de kentekenplaat te bevestigen.

Omdat de boel duidelijk niet in de haak was, vroeg de inspecteur er een politie-eenheid bij. Bij verdere controle bleek er nog een losse kentekenplaat met hetzelfde kenteken in de auto te liggen. Politiemensen namen contact op met de tenaamgestelde van het kenteken: een 47-jarige vrouw uit Woerden. Zij had die avond haar auto in Woerden geparkeerd en had nog niet gemerkt dat daarna de kentekenplaten van haar auto waren gestolen.

Op basis van deze bevindingen werden de twee verdachten, Utrechtse broers van 16 en 19 jaar oud, aangehouden. Hun auto is in beslag genomen. Verhoor van de verdachten zal moeten uitwijzen welke snode plannen zij met de valse kentekenplaten hadden.

Verkeerscontrole

WILNIS - Bij een verkeerscontrole op donderdag 19 april tussen 16.00 uur en 18.00 uur op de Provincialeweg N212 werden zeventien bekeuringen uitgeschreven. Dat was voor: niet dragen autogordel, niet handenvrij bellen, verlopen apk, niet verzekerd, geen losbreekreminrichting en het opgeven van valse personalia.

Grote alcoholcontroles

VREELAND/LOENEN AAN DE VECHT/BREUKELEN - Bij grote alcoholcontroles op donderdagavond 19 april moesten ruim 2400 automobilisten blazen.

De controle vond van 18.30 uur tot 20.45 uur plaats op de Provincialeweg N201 in Vreeland (1449 testen), van 21.30 uur tot 01.00 uur op de Rijksstraatweg in Loenen aan de Vecht (435 testen) en van 21.30 uur tot 01.30 uur op de Straatweg in Breukelen (664 testen).

Uiteindelijk negen automobilisten bleken te diep in het glaasje te hebben gekeken. De hoogste uitslag was 395 ug/l, terwijl wettelijk het maximum 220 ug/l is. Tegen de overtreders is proces-verbaal opgemaakt en zij kregen een toepasselijk rijverbod.

Snelheidscontrole

MIJDRECHT - Op donderdag 19 april hield de politie van 13.00 uur tot 14.30 uur een snelheidscontrole op de Provincialeweg N201. Van de 1528 voertuigen waarvan de snelheid werd gecontroleerd, reden er 15 harder dan de toegestane 80 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 110 km/u.