Gemeente Den Haag

Een betere uitstraling van de straat en minder geluidsoverlast en brandgevaar in Haagse wijken. De intensieve handhaving van de gemeente op het naleven van de bouwregelgeving en het overlastgevend gebruik van panden werpt zn vruchten af. Zo zijn binnen twee jaar in totaal 125 zogenaamde rotte kiezen en brandpanden in de stad opgeknapt. Dit zijn panden die in zeer slechte staat waren. Ook zijn het afgelopen jaar ruim 360 woningen weer geschikt gemaakt voor gezinsbewoning waar eerder sprake was van onder meer illegale kamer- en beddenverhuur. Deze resultaten staan in de handhavingsrapportage bouwregelgeving over 2006 die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld.

Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder: De resultaten laten zien dat de aanpak werkt én ook nodig is. Illegale kamerverhuur, illegale bouw en slecht onderhoud van gebouwen blijven vragen om een actieve aanpak op alle fronten. Alle maatregelen tezamen leiden tot een sterke verbetering van de veiligheid en leefbaarheid.

Uit de rapportage blijkt dat de gemeente veel controles heeft gehouden. Met name het overlastgevend gebruik van panden door hennepteelt, horeca, belwinkels en illegale bouw is flink aangepakt. Ook zijn in een jaar tijd alle 70 prostitutiepanden en een kleine 600 kamerverhuurpanden gecontroleerd op het naleven van de bouwregelgeving. Daarnaast heeft de gemeente het woningbezit van zes eigenaren die willens en wetens stelselmatig de bouwregelgeving overtreden onder de loep genomen. Tegen vijf eigenaren loopt een strafzaak.
Verder geeft de rapportage aan dat de in 2006 in gang gezette aanpak van de wildgroei aan fout geplaatste schotelantennes aanslaat. Vooral dankzij gerichte voorlichting worden nieuwe schotels direct goed geplaatst of hangen bewoners uit zichzelf hun fout geplaatste schotels op de goede manier op.

Uitvoeringsprogramma 2007
Ook in 2007 blijft de gemeente vol inzetten op de handhaving van bouwregelgeving. Dit jaar ligt de nadruk op het voorkomen van overlast en overtredingen in nieuwbouwwijken en recent opgeknapte buurten. Daar is bijvoorbeeld het verkeerd plaatsen van dakkapellen en schotelantennes nog beperkt. Het zijn mooie en prettige wijken om in te wonen en dat moeten we zo houden. We moeten voorkomen dat prachtwijken veranderen in probleemwijken, aldus wethouder Norder. Verder wordt het meldpunt Onrechtmatig Wonen uitgebreid tot steunpunt extreme woonoverlast.

In 2005 heeft de gemeenteraad de nota Handhaven met beleid vastgesteld. Hierin zijn op basis van een risicoanalyse prioriteiten vastgesteld voor het handhaven van bouwregelgeving. Op basis van deze nota wordt jaarlijks een uitvoeringsprogramma vastgesteld en wordt teruggekeken naar de resultaten van voorgaand jaar.