Gemeente Venlo


Educatief project over de Wachters van Tajiri

Het Museum van Bommel van Dam is op donderdag 19 april gestart met een educatief project voor leerlingen van het basis en voortgezet onderwijs. De leerlingen maken allemaal een eigen 'Wachter van Tajiri'. Het project duurt tot en met donderdag 26 april.

Vanuit de deelnemers is er veel enthousiasme voor het project. 155 leerlingen van Basisschool Omnibus, het Valuas College en College Den Hulster doen mee. Daarmee zit het project ook vol! "Dit is een erg leuke manier voor de jongeren om in aanraking te komen met kunst" vertelt Mien Peeters, kunstcoördinator van het Valuas College, enthousiast. "Het gaat om een gebeurtenis in de eigen stad, met een wereldberoemde kunstenaar. Dit is toch een geweldige manier voor de leerlingen om hun blikveld te verruimen!"

Het programma bestaat uit een inleiding over het leven van kunstenaar Tajiri en de totstandkoming van de Wachters. Giotta Tajiri en Mark Kadota, een huisvriend van de familie Tajiri, begeleiden de jongeren vervolgens bij het maken van hun eigen Wachter. De leerlingen gaan aan de slag met een aantal basisvormen die ze overnemen op allerlei verschillende materialen, waarvan ze uiteindelijk een echte Wachter in elkaar knutselen.

Van elke jonge kunstenaar wordt een foto gemaakt met zijn of haar Wachter tegen de achtergrond van een grote foto van de Maasbrug. Deze foto's zijn van 2 mei tot en met 10 juni te zien in de tentoonstelling 'De Wachters van Shinkichi Tajiri' in het Museum van Bommel van Dam.

De Wachters van Tajiri
Koningin Beatrix onthult op 2 mei de vier monumentale beelden, de Wachters van Tajiri, op de stadsbrug. De kolossale, kruislings geplaatste koppels gietijzeren beelden die inclusief de sokkels negen meter hoog zijn, waarschuwen blijvend tegen agressie, geweld en oorlog. Ze fungeren symbolisch als hoeders van de in de Tweede Wereldoorlog aan beide zijden van de Maas zwaar verwoeste stad.