Gemeente Venlo


Gemeente Venlo wil 25 miljoen extra investeren in verkeer

De gemeente Venlo wil met haar meerjarenuitvoeringsprogramma verkeer 2007-2015 ca. 25 miljoen euro extra investeren in verkeer en verkeersveiligheid binnen de Venlose gemeentegrenzen. Het programma behelst projecten op de gebieden 'Bereikbaarheid en parkeren', 'Verkeersveiligheid' en 'Fiets'.

Met deze extra investering wil de gemeente de komende zeven, acht jaar fors inzetten op het verbeteren van de verkeersveiligheid, met name op onveilige locaties, een betere doorstroming van het verkeer, en een goede bereikbaarheid van de stad.

Wethouder Twan Beurskens: "Venlo kent een jaren '60 infrastructuur. Die voldeed toen prima, maar nu rijden we onszelf erin vast. En dan heb ik het niet alleen over de auto's, maar ook over de vele fietsers, scooters en voetgangers. De plannen liggen klaar, we gaan nu volop in de uitvoering."

De drie deelnota's en het projectenprogramma zijn tot stand gekomen in uitvoerig overleg met de externe klankbordgroep GVVP, twee opiniërende raadscommissievergaderingen en nadere externe verkeerskundige studies.

"We hebben het dus zeker niet alleen gedaan," licht wethouder Beurskens toe. "Dat zou ook niet kunnen; het programma is te complex en ingrijpend. En dat zouden we ook niet willen. Met de uitvoering van het programma raken we direct de woonomgeving en dagelijkse mobiliteit van onze inwoners."

"Uiteindelijk hebben alle Venlonaren voordeel bij de plannen zoals ze er nu liggen, maar ze zullen er toch ook een aantal jaren flink last van hebben. Dan zijn draagvlak en afstemming cruciaal. Nu, maar ook gedurende het hele traject. We blijven dus in contact, om informatie te geven én te vragen," aldus de wethouder.

De gemeenteraad zal worden voorgesteld een bestemmingsreserve aan te maken om het programma te financieren. Een bestemmingsreserve is een reserve waaraan een bepaalde doelstelling is meegegeven. Het geld wordt als het ware geoormerkt voor die doelstelling. Hierdoor worden de financiële aspecten van het programma inzichtelijk en transparant, en daardoor beter beheersbaar.

"Met het beschikbare budget kunnen we zelf meer doen, maar zijn we ook een serieuze samenwerkingspartner voor bijvoorbeeld de provincie, het Rijk en de NS," volgens wethouder Beurskens.

Door in het meerjarenprogramma een duidelijk onderscheid te maken tussen reguliere en majeure projecten en doordat er concrete jaarschijven worden opgesteld, kan de gemeenteraad op hoofdlijnen sturen, inspelen op nieuwe ontwikkelingen en prioriteiten stellen.

Het jaarplan voor 2007 zal volgende week door de raad worden vastgesteld. Het meerjarenuitvoeringsprogramma, de drie deelnota's en het voorstel om een bestemmingsreserve aan te maken worden in mei aan de raad voorgelegd.