D66

Meer vrijheid voor kunstenaars

19 april 2007

De nieuwe wet over de verdeling van cultuursubsidies is door de Tweede Kamer behandeld. Oud D66-staatsecretaris voor Cultuur Medy van der Laan maakte het raamwerk van de wet en de huidige regering werkte haar voorstel verder uit. Ook de Kamer is positief. D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham: "D66 is blij dat er een eerste stap is gedaan om de bureaucratie in het systeem uit de wet te halen en de versnippering aan te pakken."

D66 is verheugd dat er een nieuwe wet is, al willen de sociaal-liberalen wel dat er meer duidelijkheid komt over hoe en wie straks het geld gaat verdelen. Daarnaast zal er nog een ernstig debat met de minister volgen wanneer duidelijk wordt welke instelling onder welke categorie gaat vallen. Van der Ham: "De regering lijkt in te zetten om bijvoorbeeld per stad één groot gezelschap aan te wijzen als hoofdspeler. Maar stel je voor dat er in een stad toevallig twee zeer stabiele gezelschappen zijn, met een structurele meerwaarde. D66 verzet zich tegen deze eenheidsworsterige benadering. De ene stad of regio heeft andere kwaliteiten dan de andere. Kwaliteit moet worden gehonoreerd."

D66 verzet zich tegen bezuinigingen op kunst

Van der Ham pakte minister Plassterk stevig aan op de voorgenomen bezuiniging op kunst en cultuur van het kabinet. Van der Ham: "Een regering die bij aanvang al 50 miljoen onttrekt aan de kunsten, maakt een debat over de vraag hoe we het resterende geld voor de kunsten inzetten tot een vrijwel onmogelijke exercitie."

Het resultaat van de bezuiniging van het kabinet is dat de theatergezelschappen tot 25% aan inkomsten mislopen. Van der Ham: "Dat betekent gewoon dat de kaartjes aan de kassa duurder worden en dat kleine gezelschappen zullen verdwijnen". Ook maakte D66 een punt van een mogelijke extra bezuiniging van misschien wel EUR20 miljoen. Van der Ham heeft met steun van de SP en de VVD een voorstel ingediend om de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen zo snel mogelijk door te lichten.