Gemeente Geldermalsen

Gemeenteraad praat met inwoners over de toekomst van Geldermalsen

16 april 2007 - De gemeenteraad wil samen met de bevolking een visie ontwikkelen op wonen, welzijn, zorg en leefbaarheid in Geldermalsen. Onder het motto Praat mee over de toekomst van Geldermalsen gaan alle raadsleden in april en mei op bezoek in verschillende kernen om mensen naar hun mening te vragen op vijf themas. De aftrap is op 25 april in het Duifhuis in Deil.

De visie is nodig om gezamenlijk een helder beeld te krijgen van de toekomst van Geldermalsen. Nieuwe plannen op het gebied van wonen, welzijn, zorg en leefbaarheid moeten in dit beeld passen en bestaande plannen moeten mogelijk worden bijgesteld. De directe aanleiding voor de visieontwikkeling waren de themadagen over de kaderstelling voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. Toen werd geconstateerd dat een visie op het terreinen van de Wmo (wonen, welzijn, zorg en leefbaarheid) in Geldermalsen ontbrak. De raad heeft toen besloten daar zelf invulling aan te geven in samenspraak met de bevolking.

Vijf themas
De raad heeft eerst met een aantal bewoners, deskundigen en opinieleiders uit alle kernen gesproken om de belangrijkste kansen en bedreigingen voor de leefbaarheid in kaart te brengen. Ook is gekeken welke plannen er al liggen of in uitvoering zijn. Uit de gesprekken en de analyses van notas zijn vijf themas geselecteerd:
* Voorzieningen trekken weg uit de kleine kernen.
* Ontmoetingsplekken zijn meer en meer aan het verdwijnen
* Starters en senioren kunnen geen betaalbare woning vinden.
* Onveiligheidsgevoelens nemen toe.

* De agrarische sector staat onder druk.

Inwoners van Geldermalsen kunnen aan de hand van scenarios aangeven hoe zij denken over de toekomst van Geldermalsen op genoemde themas. Dit kan op vijf verschillende locaties en via internet.

Wat gebeurt er met de inbreng?
De raad formuleert mede op basis van de reacties van de bevolking zijn visie die nog voor de zomervakantie in de gemeenteraad zal worden vastgesteld. Deze visie wordt de kapstok voor het te ontwikkelen beleid in de komende jaren en zal door de raad ook vertaald worden in een concreet actieprogramma.

Waar kunnen mensen de raadsleden ontmoeten?

* 25 april 19.00 - 22.00 uur 't Duifhuis in Deil
* 27 april 14.00 - 18.00 uur Dorpskring in Beesd
* 28 april 9.30 - 16.30 uur Dorpskring in Beesd
* 9 mei 19.00 - 22.00 uur De Schakel in Acquoy
* 10 mei 19.00 - 22.00 uur Ons Eigen Gebouw in Buurmalsen
* 11 mei 18.30 21.00 uur Tent op marktplein in Geldermalsen
* 12 mei 9.30 - 16.30 uur Tent op marktplein in Geldermalsen

De scenario's zijn gepubliceerd in het Nieuwsblad Geldermalsen van 19 april jl. Vanaf 24 april a.s.staan de scenario's op de website. We nodigen u graag uit om uw mening te laten horen. Dit kan dan vanaf 24 april online, als ook bij de verschillende bijeenkomsten (zie data en tijdstippen hierboven).