Productschap Margarine


20.04.2007

Nieuwe MEP laat minimaal nog een jaar op zich wachten

De minister van Economische Zaken laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat een nieuwe subsidieregeling voor de stimulering van de productie van duurzame energie niet voor het voorjaar van 2008 te verwachten valt. De minister stelt in haar brief aan de TK dat het noodzakelijk is om deze tijd te nemen in het belang van een stabiel investeringsklimaat om te komen tot een solide instrument. Helaas zullen initiatiefnemers nog minimaal een jaar langer in onzekerheid moeten verkeren of hun project al dan niet in aanmerking kan komen voor ondersteuning.

Procedures
Het vastleggen van het nieuwe instrument in wet- en regelgeving en het doorlopen van de (procedurele) weg naar de vaststelling in de Ministerraad vergt ca. vier maanden. Na behandeling door de Ministerraad dient de nieuwe algemene maatregel van bestuur ter beoordeling toegestuurd te worden aan de Raad van State en ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Hiervoor staat een proceduretermijn van 6 maanden. Tenslotte volgt de voorhangprocedure van een maand. Eén en ander betekent dat de nieuwe MEP op zijn vroegst in het voorjaar van 2008 kan worden opengesteld.

Stand van zaken overgangsregeling vergistinginstallaties De brief informeert ook over de stand van zaken met betrekking tot de Subsidieregeling opwekken duurzame elektriciteit in vergistinginstallaties. Deze regeling is op de dag van openstelling d.d. 19 december 2006 overtekend . Er is voor meer geld aangevraagd dan waar budget voor is. In beginsel dient conform de regeling toekenning van de subsidiemiddelen bij overschrijding van het subsidieplafond op basis van loting plaats te vinden. Gelet op de motie Crone is nog niet tot loting overgegaan. Die motie verzoekt om "te zoeken naar oplossingen om de ingediende aanvragen te honoreren en daar zonodig ten laatste bij de voorjaarsnota op terug te komen".