Productschap Margarine


19.04.2007

Richtlijn voor strafvordering bij overtreding veterinaire regels afgekondigd

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een richtlijn gepubliceerd voor de strafvervolging in het geval de veterinaire regels niet worden nageleefd. Ook de afspraken inzake verbalisering tussen het OM en de Algemene Inspectiedienst (AID) zijn in deze richtlijn opgenomen.

De richtlijn wordt uitgevaardigd door het College van procureurs-generaal van het OM om te komen tot eenheid in strafvorderingsbeleid bij overtreding van 'veterinaire' regels. Het begrip 'veterinair' omvat de veiligheid van voedsel van dierlijke oorsprong, diergezondheid, dierenwelzijn, diervoeders en diergeneesmiddelen. Eind 2007 komt op het aspect 'diergeneesmiddelen ' nog een aanvulling.

In de richtlijn staan standaardbedragen voor het afdoen van lichte overtredingen. De omstandigheden waaronder een overtreding is begaan, kan ertoe leiden dat genoemde bedragen worden verhoogd dan wel verlaagd. Er wordt gebruik gemaakt van de Polaris-puntensystematiek. Dit betekent dat straf- en sanctiepunten de aard van het (economische en/of milieu-)delict en de hoogte van de strafmaat bepalen.

Het strafvorderingskader dat in de richtlijn wordt geschetst, heeft onder meer betrekking op overtredingen van de Destructiewet, de Regeling dierlijke bijproducten, de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's, en de Kaderwet Diervoeders.