Gerechtelijke organisatie

Invoering landelijk zaaknummer

De Raad voor de rechtspraak gaat een landelijk zaaknummer invoeren. Dat heeft de raad per brief aan de overkoepelende ketenpartners van de gerechtshoven en rechtbanken laten weten. Het landelijk zaaknummer vervangt het huidige, lokaal gebonden zaaknummer. Het nieuwe nummer hangt samen met de bouw van een nieuw Rechtspraak InformatieSysteem (ReIS), een geïntegreerd centraal informatiesysteem met één database dat de registratie moet gaan ondersteunen van alle vormen van civiele en bestuurlijke rechtspraak.

De raad verzoekt alle overkoepelende ketenpartners en andere betrokkenen in correspondentie met de afdelingen van de gerechten waarin ReIS is ingevoerd het nieuw toegekende landelijk zaaknummer te gebruiken. In lopende zaken worden zaakspartijen per brief in kennis gesteld van dit nieuwe zaaknummer.

Het eerste onderdeel van ReIS is inmiddels gebouwd en wordt nu door gebruikers getest voordat de pilotfase in gaat. Dit onderdeel is alleen bestemd voor de vervanging van de civielrechtelijke functionaliteit bij de vijf gerechtshoven; dus nog niet de rechtbanken. Tijdens de pilot wordt getest of het nieuwe systeem functioneert in een normale werkomgeving. Medio 2007 zal het gerechtshof 's-Hertogenbosch als eerste hof de overstap maken (als pilot). Wanneer dit succesvol blijkt, zal ReIS ook bij de hoven Amsterdam, Arnhem, Leeuwarden en 's-Gravenhage worden geïmplementeerd (niet noodzakelijk in die volgorde). Zodra de exacte invoeringsvolgorde en overgangsdata bekend zijn, zullen die op deze site bekend worden gemaakt.

Medio 2007 zal het gerechtshof 's-Hertogenbosch als eerste gerechtshof de overstap naar het nieuwe centrale informatiesysteem ReIS maken. Daarna volgen de overige hoven. Zodra de exacte invoeringsvolgorde en overgangsdata bekend zijn, zullen die op deze site bekend worden gemaakt.

Meer informatie over de invoering van het landelijk zaaknummer vindt u hier.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 20 april 2007 Naar boven