Geen opvang voor duizenden kinderen

vrijdag 20 april 2007

Duizenden kinderen zullen in het nieuwe schooljaar nog geen gebruik kunnen maken van buitenschoolse opvang, meldt het AD op grond van eigen onderzoek.

De bijna zevenduizend Nederlandse basisscholen zijn vanaf 1 augustus verplicht voor- en naschoolse opvang te organiseren. Naar schatting 95 procent besteedt dit uit aan kinderopvangorganisaties. Die hebben echter te weinig personeel en ruimte om in te spelen op de groeiende vraag. Schoolorganisaties houden rekening met veel teleurgestelde ouders en claims. Vooral in de grote steden is het probleem nijpend. Alleen al in Amsterdam wordt in wijken met veel tweeverdieners een groei van 30 procent verwacht. Daar zijn al wachtlijsten met honderden kinderen.

Veel scholen proberen volgens het AD tijdelijke oplossingen te vinden, zoals de Kindercaravan en de BSO-box. Dat zijn mobiele units die naast de school kunnen worden gezet. Oudervereniging BOinK spreekt van een grote inschattingsfout, omdat er niets is geregeld voor de lange termijn. Inmiddels heeft ruim de helft van de scholen de buitenschoolse opvang geregeld, blijkt uit een inventarisatie van het ministerie van Onderwijs.