ChristenUnie


Vragen over moord op drie christenen in Turkije

Vragen over moord op drie christenen in Turkije

donderdag 19 april 2007 11:58 Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) en Voordewind (ChristenUnie) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de moord op drie christenen in Turkije.


1.
Hebt u kennisgenomen van de moord op drie christenen in het Turkse Malatya?


2.
Wat is er bekend over de achtergrond van de moord? Deelt u onze waarneming dat er sprake is van een negatieve trend als het gaat om de veiligheid van de christelijke minderheid in Turkije, en hoe verklaart u deze?


3.
In hoeverre spant de Turkse overheid zich in om de christelijke minderheid daadwerkelijk toereikende bescherming te bieden?


4.
Bent u bereid om, bilateraal of in EU-verband, uw zorgen over de ontwikkelingen uit te spreken en Turkije te vragen al het mogelijke te doen om de veiligheid van deze minderheid te waarborgen?

Bronnen:
`Drie Turkse christenen vermoord', Nederlands Dagblad, 19 april 2007.

Zie bijvoorbeeld de berichten van nieuwsdienst Compass Direct over Turkije in 2006 en 2007 (www.compassdirect.org): `Convert Christian beaten unconscious' (20 januari 2006); `Catholic priest gunned down' (7 februari 2006); `Catholic priest knifed in the north' (5 juli 2006); `Attackers firebomb Protestant church' (9 november 2006); `Church vandalized, pastor threatened' (30 januari 2007).