Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM-Inspectie: Verpakkingsbesluit strenger handhaven

20-04-2007

De VROM-Inspectie gaat strenger controleren op de naleving van het Verpakkingenbesluit. Bedrijven die dit Besluit nog niet naleven kunnen dit voorjaar rekenen op controle door de VROM-Inspectie. Als tijdens de controle blijkt dat een bedrijf het Besluit nog steeds niet naleeft, zal direct handhavend worden opgetreden. Bedrijven moeten sinds 1 januari 2006 betalen om hun, door consumenten afgedankte, verpakkingen op te laten halen en recyclen. Daardoor draaien niet langer de gemeenten - en via de afvalheffing hun inwoners - op voor die kosten.

Milieubelasting
Het Besluit beheer verpakkingen en papier en karton is op 1 januari 2006 ingegaan en geldt voor alle producenten of importeurs van verpakte producten. Verpakkingen zijn alle denkbare verpakkingen voor het transport van goederen of verkoop aan consumenten. Dus bijvoorbeeld tubes, doosjes, flessen, blikken, draagtasjes, nietjes, tape, dozen, kratten, pallets en wikkelfolie.
Het Verpakkingenbesluit moet de milieubelasting door verpakkingsmaterialen terugdringen zodat er meer materialen hergebruikt of nuttig toegepast worden. Nederland loopt achter bij de rest van Europa als het gaat om inzameling van verpakkingenafval.

Inzameling en recycling
Het ministerie van VROM heeft vorig jaar alle producenten en importeurs van verpakte producten over de nieuwe regels geïnformeerd en hen gewezen op de verplichtingen. De bedrijven kunnen het Verpakkingenbesluit naleven door via een mededelingsformulier aan SenterNovem te laten weten hoe zij de inzameling en recycling van verpakkingsafval regelen. Bedrijven kunnen zich ook aansluiten bij een (collectieve) uitvoeringsorganisatie die voor hen de inzameling en recycling regelt. De uitvoeringsorganisaties maken daarvoor afspraken met gemeenten. Er zijn al collectieve uitvoeringsorganisaties met een goedgekeurde mededeling. Als bedrijven zich aansluiten bij één van deze uitvoeringsorganisaties hoeven zij niet zelf een mededeling in te dienen. Daarnaast kunnen brancheorganisaties voor hun leden afspraken maken met uitvoeringsorganisaties of zelf een uitvoeringsorganisatie beginnen. Het naleven van het Verpakkingenbesluit blijft altijd de verantwoordelijkheid van bedrijven zelf. Het niet naleven van het Besluit levert de bedrijven geen financieel voordeel op. De uitvoeringsorganisaties brengen de kosten van het lidmaatschap met terugwerkende kracht in rekening.

Download


Zie het origineel


* Reactieformulier Besluit Verpakkingen (Word, 90 KB). Als uw bedrijf aan het Besluit voldoet of als u van mening bent dat deze regelgeving niet op uw bedrijf van toepassing is, kunt u dat in dit reactieformulier kenbaar maken. Het ingevulde formulier kunt u digitaal verzenden aan
Postbus.BesluitVerpakkingen@minvrom.nl. Wanneer u via uw holding deelnemer bent, kunt u dit aangeven op het formulier. U dient dan als bewijs het inschrijfnummer te vermelden.
* Flowchart Verpakkingenbesluit (pdf, 46 KB). Met dit schema kunt u bepalen o f het besluit ook op u van toepassing is, en zo ja, welke consequenties dit voor u heeft.