ChristenUnie


ChristenUnie verlegen door onthullend boek

ChristenUnie verlegen door onthullend boek

donderdag 19 april 2007 19:22 De ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer is in verlegenheid gebracht door een onthullend boek dat dr. Sytze Faber, oud-journalist en oud-Kamerlid voor het CDA, geschreven heeft over de kabinetsformatie en de aanloop daarnaar. Faber beschrijft dit proces als een zegetocht voor de ChristenUnie. De partij had op zóveel lof niet gerekend toen ze de kritische columnist ruim een half jaar geleden tot haar binnenkamers toeliet.

Dr. Sytze Faber volgde Rouvoet c.s. tijdens verkiezingen en formatie

Faber (70), bestuurskundige, maakte halverwege 2006 de inschatting dat de ChristenUnie tijdens de verkiezingen en de aansluitende formatie een strategische positie zou gaan innemen. ,,Wij durven hem niet tegen te spreken. En met terugwerkende kracht blijkt dat zijn politieke neus hem niet in de steek had gelaten. Een prachtige uitslag in november 2006 en daarna een boeiende periode van (in)formatie,'' blikt fractievoorzitter Arie Slob terug.

Vanaf de fractievergadering van 17 oktober 2006 tot en met het eerste ChristenUnie-bewindsliedenoverleg op 20 februari 2007 was Faber te gast bij tal van vertrouwelijke bijeenkomsten van de fractie, het campagne- en het formatieteam. Zelfs tijdens telefonische vergaderingen, waarin de onderhandelaars Rouvoet en Slob de voortgang van het formatieproces terugkoppelden, hing de oud-journalist aan de lijn. Zijn verslag heeft hij verwerkt in een recensie van het hedendaagse politieke toneel en in het bijzonder van de rol die de ChristenUnie speelt; een rol waarin de relatief kleine partij volgens Faber razendsnel gegroeid is.

`De ChristenUnie heeft haar doel bereikt. Ze doet mee aan het kabinet en heeft zich geprofileerd als een eigentijdse partij met een morele agenda', concludeert de auteur. ,,Daar kunnen we niets aan afdoen'', reageert fractievoorzitter Slob; ,,Maar dat betekent uiteraard niet dat we al zijn analyses onverkort overnemen. Dat hij bijvoorbeeld premier Balkenende het prototype van `de ware machtspoliticus' noemt, en dat de PvdA volgens hem de formatie in alle opzichten verloren heeft, laten we geheel voor zijn rekening.''

Faber presenteert zijn verslag, `De wet van de koestal. Gereformeerden in Den Haag' vandaag in het beroemde koetshuis op landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag aan oud-informateur Herman Wijffels en vice-premier André Rouvoet.