VSBfonds investeert 3,8 miljoen euro historische buitenplaatsen

20.04.2007 / 13:06 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting vsbfonds

Stichting vsbfonds

Het VSBfonds stelt in totaal 3,8 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie van zeven historische buitenplaatsen in Nederland. Het betreft Kasteel Horn in Horn, Landgoed Neercanne in Maastricht, Landgoed Twickel in Delden, Landgoed Eikenrode in Loosdrecht, Kasteel Geldrop in Geldrop, Landgoed Cannenburch in Vaassen en Landgoed Zuylestein in Leersum. De toegezegde bedragen lopen uiteen van 30.000 euro tot ruim 1,3 miljoen euro per project.

In 2006 schreef het fonds voor het eerst een tender uit voor de ondersteuning van restauratieplannen van groenmonumenten. De nu begunstigde groenmonumenten zijn de eerste resultaten van deze tender. Het is de intentie van het VSBfonds om gedurende een aantal jaren jaarlijks gemiddeld 5 tot 10% van het donatiebudget van 45 miljoen euro voor dit specifieke doel te bestemmen. Het VSBfonds hoopt dat ook andere partijen, waaronder de overheid, dit voorbeeld zullen volgen.

Belang van groenmonumenten
Groenmonumenten zijn van groot belang voor het Nederlands cultuurhistorisch erfgoed. Bovendien is er vaak bijzondere natuur aanwezig. Nederland telt ruim 1.200 groenmonumenten, waaronder 550 als complex beschermde historische buitenplaatsen. De noodzaak van behoud en restauratie van deze bijzondere categorie monumenten staat buiten kijf. Op dit moment is er een grote achterstand in de restauratie van groenmonumenten en dreigen hierdoor bijzondere natuur en waardevolle onderdelen van ons cultuurhistorisch erfgoed voorgoed verloren te gaan. Het nieuwe beleid is tot stand gekomen na intensieve samenwerking met de Rijksdienst voor de Archeologie Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) en de Stichting tot Behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen (PHB).

Bij de toekenning van financiële steun wordt onder meer gekeken naar de noodzaak van de restauratie, de cultuurhistorische waarde en de natuurwaarden van de buitenplaats en de mate waarin de buitenplaats dienst doet als natuurgebied voor omwonenden.

Meer informatie over het beleid van het VSBfonds voor de groenmonumenten staat op www.vsbfonds.nl/groenmonumenten.

Stichting VSBfonds
Het VSBfonds streeft naar een samenleving gebouwd op respect, tolerantie, verscheidenheid, kwaliteit en diepgang, waardoor iedereen gestimuleerd wordt mee te doen en zich te ontwikkelen. Het fonds bouwt voort op de sociaal-maatschappelijke traditie van de spaarbanken in Nederland. In 2006 kon het VSBfonds zo'n 2.400 aanvragen honoreren, voor een totaalbedrag van circa 43 miljoen euro.

Aanvullende informatie over het VSBfonds is te vinden op internet: www.vsbfonds.nl.

Utrecht, 20 april 2007