Ministerie van Defensie

20-04-2007 13:08

NEDERLANDSE KORPORAAL OMGEKOMEN IN AFGHANISTAN


- Commandant Der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn klik voor vergroting
Een 21-jarige Nederlandse korporaal van de luchtmobiele brigade is vanmorgen tijdens een voetpatrouille in de provincie Helmand in Afghanistan door een explosie om het leven gekomen. Generaal Dick Berlijn, Commandant der Strijdkrachten, maakte dit vandaag tijdens een persbriefing bekend. Vermoedelijk is de explosie veroorzaakt door een zogenoemd geimproviseerd explosief.

De korporaal maakte deel uit van de Tijgercompagnie van 11 Luchtmobiele brigade die sinds enkele weken de operatie Achilles ondersteunt. Op het moment van de explosie patrouilleerde de eenheid twee kilometer ten zuiden van de plaats Sangin. Duidelijk is dat de korporaal direct is overleden. Het stoffelijk overschot wordt zo spoedig mogelijk naar Kandahar gevlogen en van daaruit naar Nederland gebracht.

Generaal Berlijn: âZojuist hebben wij de familie van dit tragische nieuws op de hoogte gesteld. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de korporaalâ.

De CDS gaf aan dat de korporaal deel nam aan een belangrijke missie. De opbouw van een democratisch Afghanistan is van groot internationaal belang. Samen met 37 landen streeft Nederland ernaar dat het land nooit meer een vrijplaats mag worden voor het internationaal terrorisme. âIedereen is zich ervan bewust dat deze zware en belangrijke missie gepaard gaat met risicoâs. Desondanks is deze gebeurtenis is voor de defensieorganisatie een slag. Ons past diep respect voor de militair die vandaag om het leven is gekomen. Hij zal worden herinnerd als een moedige en dierbare kameraadâ, aldus Berlijn.

Met operatie Achilles wil ISAF de omgeving rond de Kajakidam de invloed en het gezag van de Afghaanse regering versterken en vijandelijke strijders terugdringen. Bij het veiligstellen en laten werken van de Kajakidam kunnen twee miljoen Afghanen van stroom worden voorzien.

Download dit document: pdf icon Persverklaring Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden