HIVOS

Nederlandse regering voor opvang Irakese vluchtelingen

Schrijnend aanbod van de Nederlandse regering voor opvang Irakese vluchtelingen

Op de speciale UNHCR-conferentie over Iraakse vluchtelingen en ontheemden van 16 en 17 april in Genève, heeft staatssecretaris Albayrak aangeboden om 125 Irakese vluchtelingen op te vangen. Deze groep zou onderdeel uitmaken van het quotum van 500 jaarlijks door Nederland uit te nodigen vluchtelingen. Het betreft geen extra plaatsen en bovendien staat het in schril contrast met de twee miljoen Irakese vluchtelingen die een heenkomen gezocht hebben in de buurlanden. IKV Pax Christi, Stichting Vluchteling en Hivos beschouwen dit als een zeer mager aanbod.

Daarnaast concluderen de organisaties dat er bij de Nederlandse regering een gevoel van urgentie ontbreekt voor het vinden van een politieke oplossing, terwijl de burgeroorlog om een actieve Europese en Nederlandse inbreng schreeuwt.

Een maand geleden op 15 maart 2007, vier jaar na het begin van de door Nederland gesteunde aanval op Irak, boden drie Nederlandse hulp- en vredesorganisaties - Hivos, IKV Pax Christi en Stichting Vluchteling - de Nederlandse regering aan mee te denken over de invulling van haar verantwoordelijkheid voor de situatie in Irak en van Irakese vluchtelingen en ontheemden. Daar heeft de Nederlandse regering tot op heden nog geen antwoord op gegeven. Wel is er in de media en in Tweede Kamerdebatten (tijdens het vragenuurtje op 20 maart) gerefereerd aan het pleidooi van de drie organisaties.

Staatssecretaris Albayrak heeft in Genève in positieve bewoordingen gesproken over het topberaad met de buurlanden (inclusief Iran en Syrië) en de VS op 10 maart in Bagdad over de veiligheidssituatie in Irak. De Nederlandse hulp- en vredesorganisaties vinden dat de Nederlandse regering daar geen zichtbare consequenties aan bindt. Nederland kan het zich niet veroorloven geduldig toe te zien en vindt dat Nederland zich binnen de Europese Unie dient in te zetten om tot een politiek proces te komen tussen de Irakese regering, strijdende partijen, buurlanden en de Verenigde Staten.

Het is goed dat de Nederlandse regering invulling zegt te willen geven aan de verantwoordelijkheid die zij ten aanzien van Irak en de Irakezen heeft. De burgeroorlog binnen Irak en de stromen van vluchtelingen naar de buurlanden zijn immers een direct gevolg van de inval in Irak van 2003 die door Nederland mede ondersteund is. De drie hulp- en vredesorganisaties herhalen nadrukkelijk hun aanbod aan de Nederlandse regering om mee te denken over de invulling van haar verantwoordelijkheid tegenover Irak en de Irakezen en wachten op een uitnodiging voor een gesprek.