Dienstenbond CNV

Nieuws

Overeenstemming over gedragslijnen bij reorganisaties Aegon

20 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: n.poelgeest

Vakbonden hebben een principe-akkoord bereikt met AEGON over de opvang van personele gevolgen van reorganisaties. Het betreft een ingrijpende verandering ten opzichte van de manier waarop voorheen met reorganisaties werd omgegaan. Er zijn betere faciliteiten en regelingen voor de medewerkers.

In het begin van dit jaar heeft AEGON aangegeven de oude gedragslijnen niet te zullen verlengen. De kern van deze gedragslijnen is dat boventallig personeel in beginsel niet ontslagen wordt. In deze regeling was echter weinig geregeld over wat er dan wel gebeurt.

In de personeelsbijeenkomsten van vakorganisaties in februari 2007 hebben vakbondsleden in meerderheid uitgesproken dat een verandering van de gedragslijnen bespreekbaar is. Voorwaarde is wel dat:


- Goede regelingen moeten komen gericht op het voorkomen van boventalligheid en bemiddeling tijdens boventalligheid.


- Niet onbelangrijk is dat de nieuwe gedragslijnen ook een goede financiële regeling bij beëindiging van het dienstverband moeten bevatten.

Het bereikte principe-akkoord voldoet in ruime mate aan de opdracht die vakbondsleden ons hebben gesteld.

Voorkomen boventalligheid
AEGON moet eventuele reorganisaties vroegtijdig aankondigen in unitplannen. Zodra een reorganisatie voorzien wordt, kunnen medewerkers aanspraak maken op extra faciliteiten gericht op het vinden van ander werk.

Bemiddeling tijdens boventalligheid
Zodra de medewerker de mededeling heeft gekregen dat zijn werk komt te vervallen, start een bemiddelingsperiode van 12 maanden. In de eerste zes maanden ligt de nadruk op bemiddeling naar een baan binnen AEGON, in de volgende zes maanden wordt vooral gezocht naar een baan buiten AEGON. Vele faciliteiten worden beschikbaar gesteld om de kans van het vinden van een goede baan te laten slagen.

Financiële regeling
Als het dienstverband van de boventallige medewerker wordt beëindigd, dan ontvangt de medewerker een beëindigingsvergoeding, gebaseerd op de kantonrechtersformule. Snelle vertrekkers krijgen hierop een bonus, aan het eind van de bemiddelingstermijn is sprake van een malus. Deze vergoeding wordt ook toegekend als de medewerker zelf een andere baan vindt. Deze financiële regeling is een substantiële verbetering ten opzichte van de oude gedragslijnen. Vanwege de kosten van deze regeling heeft AEGON bovendien een financieel belang om boventalligheid in een vroegtijdig stadium te voorkomen.

Volledige tekst principe-akkoord
U kunt de volledige tekst van de voorgestelde regeling qls bijlage onderaan dit bericht downloaden.

Hoe nu verder?
Vakorganisaties willen het bereikte resultaat graag aan u toelichten. Gelet op de opkomst bij eerdere personeelsbijeenkomsten hebben wij eerst alleen een toelichtende personeelsbijeenkomst in Leeuwarden gepland, op donderdag 26 april om 14.00 uur, zaal Dijkvaart Oostervaart. Als u behoefte heeft aan een toelichting en u kunt niet aanwezig zijn in Leeuwarden, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen, zodat we een passende oplossing kunnen vinden.

U bepaalt!
Leden van CNV Dienstenbond bepalen of wij instemmen met dit bereikte akkoord. U kunt uw stem tot 7 mei 2007 uitbrengen door een e-mail te sturen naar hilversum@cnvdibo.nl, met als onderwerp: "stem AEGON". In het bericht vermeldt u uw NAW-gegevens en uiteraard of u "voor" of "tegen" dit principe-akkoord bent. Hierbij geven wij het stemadvies "voor", aangezien wij vinden dat het een goed resultaat is dat in grote mate overeenkomt met onze inzet van de onderhandelingen.

Voor vragen of een reactie op deze info kunt u terecht bij uw bestuurder Neoletta Poelgeest. Te bereiken op 035-646 05 80 of n.poelgeest@remove-this.cnvdibo.nl

* Bijlage (word)